Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Eindhoven Dit doen we

Activiteiten in Eindhoven

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Het Rode Kruis dicht bij huis


 

Het Rode Kruis helpt overal waar mensen hulp nodig hebben. Het Rode Kruis Eindhoven heeft zich ten doel gesteld om ook in uw wijk, uw buurt, uw straat actief te zijn. Daartoe loopt een aantal projecten,​ die erop gericht zijn de zelfredzaamheid van cliënten te verbeteren. Onze hulp is kortdurend en er vooral op gericht om mensen te leren de regie over hun eigen leven te nemen.

  • Zelfredzaamheid betekent “vermogen om zelfstandig je leven te leiden en om je eigen problemen op te lossen”.​

ditdoenwe.jpg​​

Telefooncirkel​

Loes Brugman: "Ik voel me veiliger nu"​


 Loes Brugman is een alleen wonende vrouw van 74 jaar wiens familie ver weg woont verspreid over het (buiten)land.

Loes is actief geworden in een Eindhovense telefooncirkel. Elke d​ag wordt ze gebeld door een van de andere deelnemers en daarna is het haar beurt om de volgende te bellen. Ze is die telefoontjes gaan waarderen omdat ze op deze manier ook een gezellig praatje heeft. Af en toe hebben ze gezamenlijk een koffie-uurtje in het Rode Kruisgebouw. Zo is er toch een gezellig clubje bij gekomen. Nu heeft ze de zekerheid dat ze binnen 24 uur geholpen wordt in geval van nood.  De telefooncirkel is zo georganiseerd dat er altijd iemand binnen kan.​​


Wijkgericht Werken

​Jan en Nelly van Wuijtswinkel: "Er is rust gekomen dankzij het Rode Kruis"


 

Nadat Jan jaren zorgde voor zijn zieke vrouw Nelly, werd hij zelf overspannen. Jan en Nelly in kwamen toen in contact met het Rode Kruis. Zo kregen zij veel tips aangereikt om met de situatie om te gaan maar belangrijker nog, Nelly werd gekoppeld aan een maatje waarmee zij 1 middag in de week gezellige dingen doet. Daardoor kan Jan er even uit Jan vraagt niet makkelijk om hulp maar dankzij de hulp van het Rode Kruis is er nu meer rust.


 

Mantelzorg ondersteuning dementie (MOD)

Tineke Bloem: "Ik voelde me eindelijk gehoord"


 

Al langere tijd zag Tineke veranderingen bij haar man die ze niet kon plaatsen. Hij werd wat vergeetachtig en liep `s nachts​ door het huis te rommelen. Na contact met Paulien Plompen van het project `Mantelzorgondersteuning bij dementie`(MOD) werden haar veel dingen duidelijk. Van Paulien kreeg ze veel informatie over dementie en vooral praktische tips om met de situatie om te gaan.  Ze is nu veel beter tegen de situatie opgewassen.​​

 


 

Bijdehand

​Lambert en Wilma Lieffering: "Paul van het Rode Kruis is onze vriend geworden


 

Lambert (83) merkte enige tijd geleden dat hij wat vergeetachtig werd. Nadat hij in de buurt een boodschap had gedaan, wist hij plotseling de weg naar huis niet meer. Lambert is een fervent wandelaar maar de rondjes werden steeds korter omdat hij bang was de weg kwijt te raken. Via het Rode Kruis werd er snel een wandelmaatje voor hem geregeld. Paul Geurts (21), student sociale studies kwam een 1 x per week om samen met Lambert te gaan lopen. Tijdens deze  wandelingen had Wilma even wat tijd voor zichzelf. 


 

Meedoen in de wijken

Reffat Ara Segufa: "Een nieuwe carrière​ in een nieuw land"

Reffat is 2 jaar geleden vanuit Bangladesh naar Nederland gekomen. In haar thuisland werkte zij als huisarts. Nu wil zij een nieuwe carrière opbouwen als geriater. Via het Rode Kruis kwam zij in contact met een taalcoach van het project `Meedoen in de wijken`. Met hem kon ze door regelmatige gesprekken haar taal en uitspraak verbeteren. Dankzij haar gedrevenheid en de hulp van haar taalcoach hoopt zij in juni af te studeren als geriater. Taalcoach Jan Theus vindt haar vooruitgang opmerkelijk. 

 


 
 

Speerpunten

Bob Groeneveld, trainer: “Preventie is het toverwoord”​​ 
Het project `Speerpunten`houdt zich bezig met EHBO aan speciale doelgroepen en risico`s in en om het huis. Bob verzorgt namens het Rode Kruis regelmatig workshops die mensen in aanraking laat komen met EHBO. Samen met deelnemers bespreekt Bob de risico`s als er bijvoorbeeld baby`s of jonge kinderen in huis zijn. De vijver en het gootsteenkastje zijn bekende risico`s. Bij oudere mensen wordt met name gekeken naar de valrisico`s. Maar ook worden de basisprincipes van EHBO besproken. Zo worden mensen zich bewust van de gevaren die thuis op de loer liggen en hoe daarmee om te gaan. ‘Iets doen is altijd beter dan niets doen’ besluit Bob.​​​​​​​​​​​​
 
 

 

Preventief Woon Beheer (PWB)

Hanz Zeegers: "Dankzij PWB heb ik weer rust en overzicht".​
 
Hanz Zeegers (53) is een alleenstaande vader Door een hele vervelende geschiedenis heeft hij een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Door deze omstandigheid kwam Hanz er niet toe om zijn huis netjes te houden en om leuke kamertjes in te richten voor zijn meiden. Hanz overzag het allemaal niet meer. De inzet van enkele vrijwilligers van het Rode Kruis in het kader van PWB heeft hem weer een duwtje in de rug gegeven. Vrijwilligers hebben huis en tuin opgeruimd en via het Rode Kruis heeft hij enkele meubeltjes gekregen waarmee hij de kamers leuk kon inrichten. Door de hulp van het Rode Kruis kreeg hij weer lucht en zin om aan de slag te gaan. Zo is het huis ook weer kindveilig. Hanz is vast van plan om de situatie nu overzichtelijk te houden.
                    
 
 ​​​​​​
Het Rode Kruis Eindhoven e.o. is met bijna 400 vrijwilligers actief. Zonder hen kunnen wij niet de hulp bieden die we willen.