Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Eindhoven Actueel Nieuws Verslag Rotary boottocht 2016
19 september 2016 |

Verslag Rotary boottocht 2016

Eindhoven - Maar liefs 32 Rotarians uit Eindhoven en omstreken verzamelen zich in het mooi gerenoveerde gebouw van Rode Kruis Eindhoven. De zon schijnt al volop, de sfeer is goed. Onder het genot van een kop koffie geeft Huib een korte uiteenzetting van het programma. Uit het vragenrondje slechts één vraag. Met duidelijke teleurstelling in zijn stem vraagt Peter of de kroket is vervallen. Hij besluit echter toch mee te gaan.

In tegenstelling tot eerdere jaargangen worden de 159 gasten met kleine Munckhof-bussen thuis opgehaald en naar Drimmelen gebracht. Super geregeld. Alle Rotarians zijn gewapend met een namenlijstje van 'hun' bus. Daarop staan uiteraard ook beperkingen ('heeft opklapbare rolstoel') en opmerkingen (mevrouw Jansen wil absoluut niet naast heer Van Avezaath zitten'). Later blijkt het woordje 'niet' per abuis te zijn vermeld.

Een half uurtje later dan gepland is iedereen, inclusief inklapbare hulpmiddelen, aan boord en dreigt de eerste crisis: het appelgebak heeft blijkbaar de gehele nacht in de vriezer gestaan! Koffie zonder appelgebak is geen koffie, dus de gasten staren een tiental minuten naar de lege kopjes. De ovenoplossing wordt echter snel uitgerold/geïmplementeerd en even later gaan de grote kannen koffie rond. Een dame vraagt of ondergetekende wellicht uit Den Haag komt. Het kopje is toch echt redelijk goed gevuld, maar de tweede koffieronde maakte korte metten met de kritiek door het kopje tot aan de rand gevuld voor haar verbaasde gezicht te plaatsen, leidend tot hilariteit onder haar tafelgenoten. Enige vorm van taakverdeling is niet afgegeven, maar als een geoliede machine wordt alles perfect geregeld.

De boot vertrekt inmiddels in oostelijke richting. Prachtig stuk Nederland, dat Biesbosch. Vele gasten vertrekken naar het zonnedek om de woeste baren en de prachtige natuur te aanschouwen. Geanimeerde gesprekken worden aangegaan ("komde gij uit Woensel? Doar ben ik 62 joar geleje vandoan gevlucht en noit nie mir gewist; nou gij!") en er wordt besloten de koffieservice te verlengen naar alle zitlocaties. Bij tafel 22 heeft fotograaf René bijna verkering met een 92-jarige dame en sommige gasten hebben wat hulp nodig bij het doorspoelen van het toilet.

Een tweede primeur is de eigen bijdrage van de gasten (€ 17,50). In eerste instantie werd deze maatregel met enige scepsis ontvangen, maar volgens de meer ervaren boottochtdeskundigen blijken de gasten deze trip dankbaarder en minder kritisch dan tijdens eerdere edities. Bovendien waren er nu geen afzeggingen, in tegenstelling tot eerder.

De zorgvuldig belegde broodjes vallen goed in de smaak. In een mum van tijd ligt er geen kruimel meer op tafel. Als volleerde leden van de zwarte brigade ruimen de Rotarians alles weer netjes op en zet het Belgische muzikantenduo de eerste Spaanse meezingers in. Ondergetekende stuurt een kort filmpje van het concert naar zijn eega die daarop reageert met: "Oh... hou nog even vol" vergezeld door bijpassende emoticons. Op verzoek kan het fragment op de groepsapp worden gepubliceerd.

Het missen van het middagdutje begint hier en daar zijn tol te eisen, maar ik krijg geen enkele gelegenheid om die rust te pakken.

Dordrecht wordt gepasseerd en de tocht richting Drimmelen lijkt z'n einde te naderen. Vlak voor de finish draait Zilermeeuw 2 naar links en vaart een smal kreekje in. Verreweg het mooiste stukje Biesbosch. Ondertussen krijgen de gasten ruim de gelegenheid om wat versnaperingen te bestellen aan de door Rotarians bemande bar. Weet zeker dat die ene mevrouw nog nooit zo'n vol glas Vieux heeft gekregen.

Vele gasten ogen inmiddels vermoeid, maar weigeren kritiek te leveren. Ze zijn dankbaar en genieten met overvolle teugen.
Zelfs het feit dat bus 13 pas om 18:35 uur arriveert, in plaats van ​de afgesp​roken 16:30 uur, mag de pret niet drukken. Peter slaagt er niet in de ingetreden meligheid te onderdrukken tijdens het omroepen van de gastnamen en dit jaar is er geen enkele rollator over. Of tekort.

De zeer geslaagde dag wordt afgesloten met rijkelijk belegde broodjes, warme worstenbroodjes en een drankje in het Rode Kruisgebouw. Een zeer geslaagde dag.

Tom van Doorne

Artikel delen?