Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Eindhoven Actueel Nieuws SERIOUS REQUEST 2013
27 december 2013 |

SERIOUS REQUEST 2013

SR13-1.jpg

Al dagen staat  Nederland in het teken van Serious Request en het Glazen Huis dat dit jaar in Leeuwarden staat. Allerlei acties en reacties komen binnen via de 5 callcenters in het land en brengen geld bij elkaar om de kindersterfte vanwege diaree in de Derde Wereldlanden terug te dringen. De opbrengst groeit gestaag.

SR13-2.jpgDinsdagmiddag 24 december 15.00 uur. Ik zit toevallig achter mijn computer en zie dat er een dringende oproep binnen komt met het verzoek om extra assistentie bij de 5 callcenters tijdens de eindspurt van de actie vanavond. In Amsterdam hebben ze nog 51 extra mensen nodig, in Leeuwarden nog 32, in Hoogeveen nog 26, in Rotterdam nog 10 en in Eindhoven nog 19 extra mensen om alle telefoongesprekken te kunnen beantwoorden. Onze kinderen zijn er vandaag niet en mijn man en ik hebben verder geen verplichtingen, dus we reageren direct op de oproep. Om 18.45 uur moeten we ons melden in het callcenter aan de Boschdijk in Eindhoven. Allerlei mensen van jong tot oud en van verschillende pluimages druppelen binnen. Ondanks de oproep via het contactcentrum van het Rode Kruis zie ik geen bekenden.
SR13-3.jpgNa een korte instructie mogen we een plaatsje uitzoeken achter een computer en kijken we samen naar de grote tv-schermen die opgesteld staan om ons op de hoogte te houden van de live- uitzending. Het contact onderling is snel gelegd, want we komen uiteindelijk allemaal voor hetzelfde. Ik zit schuin tegenover Kylie Berens, een 21-jarige studente verloskunde uit Maastricht die afgelopen donderdag al geholpen heeft in het Glazen Huis in Leeuwarden bij het innen van de stortingen via de drie brievenbussen. Maandag heeft ze geholpen in het callcenter in Amsterdam en nu zit ze hier weer bij ons in Eindhoven. Een ware fan dus die haar OV-jaarkaart goed gebruikt en ons met haar enthousiasme direct aansteekt.
Naast me zit Petri Verhoeven uit Hapert, die vannacht nauwelijks geslapen heeft van de zenuwen. Zij heeft zich eerder aangemeld via een oproep van Giel Beelen via de radio.
Nog 1 minuut en dan gaan de 50 lijnen open. We tellen samen af en storten ons in de telefoongesprekken. Aan één stuk door komt het ene telefoontje na het andere binnen. Allerlei acties en reacties van mensen uit het land. Jochem uit Dedemswaard die cupcakes heeft verkocht wil de opbrengst van          € 66,50 storten. Celine van 6 jaar die haar spaarpot heeft omgekeerd. Een groep studenten uit Amsterdam die geld bij elkaar hebben gelegd.
Sergio Derksen van ons eigen Rode Kruis Eindhoven komt nog binnen en gaat schuin tegenover me zitten, waar nog net één plaatsje vrij is. We zwaaien even naar elkaar en ik ga  verder. Hij wordt snel geïnstrueerd, zodat hij ook kan beginnen.
Langzaam nadert het moment dat de 3 DJ’s het huis mogen gaan verlaten, hun eerste appel gaan eten en de opbrengst bekend zal worden.
Na een gezamelijke druk op de grote rode knop rolt het bedrag van maar liefst € 12.302.747,-- uit de bus! Dit jaar is er voor het Rode Kruis wéér meer opgehaald als vorig jaar. Ondanks de financiële crisis blijft de Nederlander gul geven!
SR13-4.jpgIn Leeuwarden maar ook bij ons breekt er een luid gejuich en applaus los. Wat voelt het goed om hier nog zo onverwachts aan mee te mogen doen op Kerstavond. Beter kan zo’n kerst toch eigenlijk niet beginnen! Op tv treden er tot 24.00 uur nog een hele rits artiesten op, maar wij zetten onze headsets af en sluiten de computers af. Ons werk zit erop.
Bij het naar buiten gaan krijgen we als dank nog een prachtige witte roos mee naar huis en natuurlijk het Serious Request polsbandje van dit jaar.
Het was echt leuk om hier aan mee te doen. Zeker voor herhaling vatbaar!

Mary van Vlokhoven​