Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Eindhoven Actueel Nieuws Miep Vrins-Otten - Rode Kruis Heldin
29 juni 2011 |

Miep Vrins-Otten - Rode Kruis Heldin

‚ÄčMiep Vrins-Otten: Heldin!
Een tijdje geleden belde de schoonzus van Miep (mevrouw Otten) mij op en vertelde een verhaal over haar fantastische schoonzus. Hoe kan je daar zo over vertellen als je haar niet eens gekend hebt? Mevrouw Otten wist dat Miep een hele dappere jonge vrouw is geweest tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Ze begon te vertellen: als ik deze foto maar netjes opgeborgen hou in mijn kastje, dan ziet niemand meer wie het was en hoe dapper zij was. Daarom wil ik dit schenken aan het Rode Kruis.
 
Tezamen met het Herinneringskruis stuurde ze een foto van Miep en de kaart van het Herinneringskruis naar mij op. Jammer genoeg kwam het Herinneringskruis niet bij mij aan, want onderweg bleek de envelop opengemaakt en het kruis weg!
Miep was de zus van haar (overleden) man. Ze is waarschijnlijk geboren in 1913.

Miep was werkzaam bij het Rode Kruis in Den Haag en getrouwd met 2e lt. Hans Vrins. Daarnaast was ze actief in het Haagse Verzet, terwijl haar man ondertussen gepakt was en in Neubrandenburg (Duitsland) gevangen zat.
Samen met Marie Burgwal-Crietee hielp ze Engelandvaarders en onderduikers. Ook bracht ze eten naar mensen. Dat was niet altijd ongevaarlijk werk!
 
Op een dag, 3 maart 1945, toen ze via het Rode Kruis aan het werk was ze op Bezuidenhout bij een zekere heer Van Braam Houckgeest, begon het bombardement op Bezuidenhout. Zij heeft toen samen met de heer Van Braam Houckgeest geschuild onder de trap, waar zij beiden dood gevonden zijn. Miep was omgekomen door een scherf in haar rug en ligt begraven in het familiegraf van Van Braam Houckgeest in Den Haag.
 

Haar broer had het verschrikkelijke nieuws in Nieuw-Guinea van zijn vader te horen gekregen en heeft daar later weinig meer over verteld, zoals dat ging in die tijd: er werd liever niet over de oorlog en zijn verschrikkingen gepraat. Er moest vooruit gekeken worden.
 
Mevrouw Otten-Hoegen heeft Miep nooit gekend, aangezien zij haar man pas in 1961 heeft leren kennen. Zij vindt het wel heel fijn om haar op deze manier te eren, omdat Miep een dappere vrouw was.
Sinds 1975 hangt een plaquette in de hal van het Rode Kruis in Den Haag, waar ook haar naam op staat vermeld.

Joyce