Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Eindhoven Actueel Nieuws Lancering Rode Kruis Prinses Margriet Fonds
14 september 2011 |

Lancering Rode Kruis Prinses Margriet Fonds

Op maandag 12 september zaten vele vrijwilligers uit het hele land in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Ook een flinke delegatie van ons district Eindhoven was die avond present. Zij zijn samen met andere regio’s uit het zuiden in een grote dubbeldekbus naar Amsterdam getogen om aanwezig te zijn bij de lancering van een nieuw fonds. Dit fonds is opgericht om kwetsbare gemeenschappen weerbaarder te maken tegen dreigende natuurrampen.

prinses-margriet-fonds-opening_jpg.jpg
 
Het nieuwe fonds krijgt de naam van de erevoorzitter: het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds. Dit als dank voor de jarenlange inzet van prinses Margriet aan onze organisatie op nationaal en internationaal niveau. Na 45 jaar voorzitter te zijn geweest zal haar zoon, Prins Pieter Christiaan, haar voorzitterstokje overnemen.
Door onder meer de zelfredzaamheid van mensen te versterken en hun bewustzijn van risico’s te vergroten, kan er op deze manier voor gezorgd worden dat minder mensen het slachtoffer worden van rampen. Het aantal natuurrampen is door de klimaatverandering de laatste decennia flink toegenomen. Steeds meer mensen worden getroffen door de gevolgen van extreem weer,  zoals overstromingen en droogte.
 
prinses-margriet-fonds-opening-carre-klein.jpg
 
Het fondsgeld moet praktische hulp bieden aan de plaatselijke bevolking, zoals het geven van voorlichting over het verbeteren van de kwaliteit van hun huizen en het opzetten van waarschuwingssystemen en evacuatieplannen. Maar ook door bomen te planten, irrigatie aan te leggen en boeren zaden te verstrekken die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, zodat natuurgeweld minder schade aanricht. Alles in samenwerking met de lokale bevolking. Door 1 euro te investeren in preventie, kan gemiddeld 5 tot 10 euro bespaard worden op uitgaven voor noodhulp en wederopbouw na een grote ramp.
 
prinses-margriet-fonds-optreden-froger_jpg.jpg
 
De benefitavond werd gepresenteerd door Ivo Niehe en drie ambassadeur waren aanwezig om met verve te vertellen over het nieuwe fonds en de bijdrage van Prinses Margriet aan het Rode Kruis. Dit waren Eric Corton, Irene Moors, Floortje Dessing. Een extra feestelijk tintje werd eraan gegeven door een optreden van dansgezelschap Introdans en Wouter Hamel. Na de pauze werd er nog een tandje bijgeschakeld door Hans Liberg en René Froger.
 
Tot slot kon Cees Breederveld, algemeen directeur van het Rode Kruis, bekendmaken dat er een goede start is gemaakt met het fonds met een bedrag van € 1.095.000,--. Prinses Margriet was hier zeer verheugd over! Voor meer informatie kijk op www.prinsesmargrietfonds.nl.
 
 
Het is een latertje geworden die avond, maar zeker de moeite waard geweest om bij aanwezig te zijn.
 
Mary van Vlokhoven