Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Eindhoven Actueel Nieuws Rode Kruis start campagne "Hoe overleef ik een festival"
28 juni 2016 |

Rode Kruis start campagne "Hoe overleef ik een festival"

​Steeds meer festivalgangers lopen een drugsvergiftiging op na het gebruik van ecstasy of GHB, dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos instituut.  Het Rode Kruis, aanwezig op de meeste festivals, wil iets tegen deze en andere festivalletsels doen. Tijdens de ´Hoe overleef ik een festival campagne´ roept de hulporganisatie mensen daarom op zich beter voor te bereiden als ze naar een festival gaan.​

 

Tijdens Pinkpop staan festivalgangers te genieten van de muziek (Foto: Edo Tams)

Pinkpop, Zwarte Cross, Concert at Sea…er zijn weinig festivals in Nederland te vinden waar het Rode Kruis niet met een EHBO-post aanwezig is. Steeds vaker krijgen de hulpverleners daar te maken met mensen die een drugsvergiftiging opgelopen hebben, met name door ecstasy. Ook het overmatig gebruik van GHB door festivalgangers zien onze vrijwilligers steeds vaker.

Hoe overleef ik

Om deze en andere letsels te voorkomen, roept het Rode Kruis alle festivalgangers op zich beter voor te bereiden op een festival. Op www.hoeoverleefikeenfestival.nl kunnen mensen bijvoorbeeld een test doen waarin ze ontdekken welk soort festivalganger ze zijn, waar voor hen de risico´s liggen en wat ze kunnen doen om deze risico´s te vermijden. Er staan ook festivaltips op de website en de EHBO-app is er gratis te downloaden.

Festivalseizoen

Deze EHBO-app is uitgebreid en staat nu boordevol tips voor festivalgangers. Superhandig voor kleine ongelukjes. Mocht de festivalbezoeker nou toch meer hulp nodig hebben, dan staan onze EHBO-vrijwilligers  natuurlijk ook dit festivalseizoen weer gewoon klaar. Zij zijn onder andere getraind in het verlenen van eerste hulp aan mensen die onder invloed zijn van verdovende middelen. Maar ze kunnen ook helpen als er iemand van een podium is afgevallen en een bloedende knie heeft of een hersenschudding.

Artikel delen?