Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Eindhoven Actueel Nieuws Cursusdag Sociale Hulp
8 maart 2012 |

Cursusdag Sociale Hulp

Woensdag 7 maart 2012. Vandaag hebben we twee workshop gehad. Vóór de middag ging het over  ´Sociale hulp in ontwikkeling´ en na de middag over ´Grenzen in de hulpverlening´.  Precies de twee workshops die ik op de eerdere cursusdag in het Holiday Inn in Eindhoven niet meer heb kunnen doen, dus ik had geluk.

Vooraf hebben we eerst  voor onszelf moeten bedenken hoe het zit met onze eigen zelfredzaamheid. Deze is weer verdeeld in drie verschillende subonderdelen:

Economische zelfredzaamheid:
Hiermee wordt bedoeld of je het vermogen hebt te voldoen aan je lichamelijke behoeften, veilig onderkomen, zekerheid, materieel welbevinden. Je moet je dan afvragen of je voor jezelf kunt zorgen wat betreft eigen inkomen en huisvesting.

Sociale zelfredzaamheid:
Hiermee wordt bedoeld of je kunt voldoen aan je behoefte om contact te hebben met anderen; het vermogen om een sociaal netwerk op te bouwen. Kortom of je kunt deelnemen aan het maatschappelijk verkeer en gezinsrelaties.

Persoonlijke zelfredzaamheid:
Het vermogen om je zelf te kunnen redden in en om je huis, gezondheid, zeggenschap en zelfregie. Bijvoorbeeld op een effectieve manier hulp inschakelen wat betreft zorg, zelfontplooiing, zelfbeschikking en welbevinden.

Dit hebben we eerst voor onszelf moeten beoordelen met een punt tussen de 1 en 10. Dat zet je wel aan het denken en geeft genoeg stof tot nadenken en bespreken met anderen. Erg interessant.


Na een heerlijk lunch begon de groep aan de tweede workshop: ‘Grenzen in de hulpverlening’ Dat had veel te maken met communicatie. Hoe reageer je naar mensen toe. Hoe voer je een slecht nieuws gesprek en hoe sterk werkt  non-verbale communicatie. Hier was een actrice bij aanwezig waar rollenspellen mee gespeeld werden.

Beiden dagdelen zijn voor mij heel interessant en leerzaam geweest. Het leuke is dat je door deze workshops ook je collega’s weer beter hebt leren kennen en gehoortd hebt hoe zij met zaken omgaan. Dit is niet alleen nuttig voor ons werk voor het Rode Kruis, maar ook in het dagelijkse leven.

Mary van Vlokhoven