Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Eindhoven Actueel Nieuws Reünie Oud Rode Kruis Colonneleden
14 februari 2012 |

Reünie Oud Rode Kruis Colonneleden

​Maanden van uitzoeken zijn er aan vooraf gegaan, maanden van het nalopen van oude adressenbestanden en telefoonnummers. Natuurlijk konden er wel wat gegevens uit de lijsten van de jaren 70 en 80 gehaald worden maar het grootste deel moest toch helemaal uitgezocht worden.

Maar na lang puzzelen kwam er een lijst van zo’n 110 personen voor de dag en zo’n 70 personen hadden zich opgegeven om deel te nemen. Echter toen kwam het tweede grote karwei op de werkgroep af en wel het maken van afspraken, versturen van brieven, verzamelen van oude foto’s en filmmateriaal en de catering. Gelukkig konden we op medewerking rekenen van het bestuur en een zeer enthousiaste groep Rode Kruis medewerkers die zich op een geweldige manier hebben ingezet om deze dag te doen slagen.
 
reunie-rk-2012-2.jpg

Op de dag zelf waren de leden van de werkgroep al om 9 uur in het gebouw aanwezig evenals de vrijwillige medewerkers die voor de diverse natjes en droogjes zouden zorgen. Er was een ruimte ingericht met een doorlopende fotoshow en een ruimte waar men oude films van diverse inzetten van vroeger kon bekijken. Ook was het Rode Kruis museum opengesteld zodat men kon zien wat er allemaal gebruikt was in de loop van de jaren. In de grote zaal had men diverse attributen staan zoals portofoons en oude reanimatie- poppen. 
 
Het was nauwelijks 9.30 uur toen de eersten al binnendruppelden in de gezellig ingerichte grote zaal en al spoedig liep deze vol. Aan de enthousiaste kreten te horen en het geknuffel had men er veel zin in. Velen hadden elkaar tientallen jaren niet meer gezien en waren elkaar helemaal uit het oog verloren. Om 10.45 uur werd de reünie officieel geopend door de voorzitter van het Rode Kruis, Peter van den Berg, die een korte uiteenzetting gaf van het huidige reilen en zijlen en ook goed de link wist te leggen naar het verleden. Na de opening werd in het kort verteld wat men op deze dag kon verwachten en was er een moment van stilte waarin alle oud-leden herdacht werden die er helaas niet meer waren.
Na de koffie en thee met wat lekkers zwermde iedereen uit door het gebouw dat sommigen niet meer terug kenden omdat het zo groot was geworden. De doorlopende voorstellingen en het museum werden goed bekeken en met name bij de fotoshow waren regelmatig kreten van enthousiasme te horen als men zichzelf terug zag, zo’n 40 jaar jonger.
Om 12.30 uur kon men zich tegoed doen aan een heerlijke goed verzorgde lunch. En het moet gezegd worden: het ging er erg goed in.
 
 reunie-rk-2012-3.jpg

In de loop van de middag was er een demonstratie van het huidige wedstrijdteam die Nederlands kampioen zijn en 10e op de Europese kampioenschappen 2011 zijn geworden. Er werd op een deskundige manier uitleg gegeven hoe het allemaal in zijn werk ging. En geloof het of niet, er stond een jury van wel 70 personen zeer kritisch te kijken en ook waren er veel vragen over de huidige verbandmiddelen.
In de loop van de middag werd er een glaasje geschonken en kwamen er wat knabbeltjes op de tafels en nog steeds gingen de verhalen over en weer zo van “weet je nog toen”. Maar zoals aan alle mooie en gezellige dingen kwam ook langzaam weer de tijd dat we afscheid moesten nemen van elkaar omdat sommigen nog een reis van vele kilometers moesten maken. Snel nog wat handen schudden, knuffelen en dan weer huiswaarts maar niet voordat men nog een mooie herinnering meekreeg namens het Rode Kruis namelijk het boek “Aanpakken 100 jaar Rode Kruis helpen”  een mooie herinnering voor al de oud leden die zich altijd in weer en wind waar dan ook hebben ingezet.
 
 reunie-rk-2012-1.jpg

Terugkijkend kunnen we spreken van een zeer geslaagde reünie en de hoop uitspreken dat er over een aantal jaren een vervolg op komt.
Tot slot willen wij van de werkgroep  alle vrijwillige medewerkers van het Rode Kruis die zich hebben ingespannen om deze dag tot een succes te maken bij deze bedanken, want zonder jullie inzet was dit nooit gelukt.
 
Mieke Wijenberg, Jan Donker, Albert van de Sande en Ad Verhoeks