Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Eindhoven Actueel Nieuws Kerstdiner door leerlingen van de Rooi Pannen
16 december 2011 |

Kerstdiner door leerlingen van de Rooi Pannen

De rode loper ligt uit en de flakkerende fakkels die er langs staan zijn een uitnodiging voor onze deelnemers om naar binnen te gaan voor het kerstdiner dat ze aangeboden wordt door het Rode Kruis Eindhoven e.o. in samenwerking met leerlingen van de Rooi Pannen.

Dit gebeurt jaarlijks om kwetsbare inwoners van Eindhoven  en omgeving een gezellig samenzijn aan te bieden met de feestdagen in het vooruitzicht.
 
Als de gasten binnenkomen heten de leerlinggastvrouwen ze bij de deur welkom en wijzen meteen waar ze hun jassen kwijt kunnen. Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen vervolgens met het ophangen van de jassen en het stallen van de rollators.
 
“Het is best spannend vanavond,” vertellen ze, “want het is vanavond anders dan anders, omdat veel mensen met een rollator komen of in een rolstoel. Je moet ook duidelijker en iets harder praten, want de oudere mensen verstaan je minder goed met al die drukte om hun heen. Maar we vinden het wel heel leuk om te doen.” Andere leerlingen begeleiden de gasten naar de tafels in het sfeervol ingerichte restaurant van de school.
 
De taxibusjes rijden af en aan en langzaam stroomt het restaurant vol. Eerst kijken de mensen nog wat onwennig om zich heen, maar al snel worden bekende gezichten gevonden en een praatje gemaakt, zodat het ijs snel gebroken is. Aan tafel spreek ik een mevrouw: “Toen mijn man ziek werd, ben ik via Welzijn
Eindhoven in contact gekomen met Hilde Jacobs van het Rode Kruis. Zij zorgde ervoor dat een vrijwilliger mijn taak als mantelzorger overnam, zodat ik naar een cursus kon en weer eens in contact kwam met anderen. Later is mijn man overleden. We hebben ons 56-jarig huwelijksfeest net niet meer gehaald. Dat is wel jammer. Ik viel na zijn overlijden in een gat, maar ik had al een ingang bij het Rode Kruis. Via het project Blikopener werd mij samen met een vrijwilliger de weg gewezen op de computer, zodat ik vaker via e-mail contact kon hebben met vrienden en bekenden. Later ben ik mee geweest met de speciale vakanties van het Rode  Kruis. Het is erg leuk en goed georganiseerd allemaal. Een aanrader voor anderen om ook eens mee te gaan.
 
Na het voorgerecht spreek ik twee gezellige dames. “We hebben het erg naar ons zin hier, maar we zouden ook zo graag eens met de boot van het Rode Kruis meegaan. De Henri Dunant.” vertellen ze. “Kunt u dat niet voor ons regelen?” Ik heb ze gezegd dat ik mijn best zou doen, maar niks kan beloven. Ook spreek ik een meneer, die zat te stralen in zijn rolstoel. “Kunt u niet even een foto van mij maken, dan kan ik die naar mijn zoon sturen. Dan kan hij zien dat ik hier heb gegeten.” Natuurlijk kan dat! De foto zal ik hem later toesturen.
 
 
 
Onder het eten loopt een goochelaar, die verkleed is als zwerver, langs de tafels om de mensen tussen de gangen door te vermaken. Hij heeft succes bij zijn toeschouwers.  Het dessert komen de koks zelf brengen, ze worden voor hun kookkunsten beloond met een applaus van de gasten.
 
Voor veel gasten is de avond veel te snel om. “Het eten was lekker en de muziek gezellig. Mogen we volgend jaar nog een keer komen?” wordt er al meteen gevraagd door een aantal gasten. Daar hebben we nog een heel jaar voor om over na te denken!
 
Mary van Vlokhoven
 

 Film van het Kerstdiner