Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Eindhoven Actueel Nieuws Het project Thuishulp valt in de prijzen
29 november 2011 |

Het project Thuishulp valt in de prijzen

Thuishulp, een project van het Rode Kruis Eindhoven e.o., is bij Stichting Alzheimer Nederland in de prijzen gevallen, omdat met dit project al 23 jaar ondersteuning gegeven wordt aan de mantelzorger bij beginnende dementerenden.

FOTO-HILDE-JACOBS.jpg

Hilde Jacobs, coördinator van Thuishulp vertelt hoe het begonnen is. “In 1988 hebben we met een aantal mensen de koppen bij elkaar gestoken om een oplossing te bieden aan deze groep mantelzorgers, meestal zijn dat partners van dementerenden, omdat de zorg voor hun echtgeno(o)t(e) hen vaak boven het hoofd groeit. De zorg is heel intensief, waardoor de mantelzorger vaak geen enkele bewegingsvrijheid meer heeft om zelf iets te ondernemen. Sportclubs, iets ondernemen met vrienden of vriendinnen, een middagje gaan winkelen of fietsen, niets is meer mogelijk zonder hun partner, omdat deze niet meer uit het oog verloren kan worden. Dit houden mensen een hele tijd vol, maar op een gegeven moment breekt hen dit op en kan hij of zij de zorgtaak niet meer op deze manier volhouden.”
 
“We hebben toen bekeken hoe we hen hulp kunnen bieden als Rode Kruis. We zijn aan de slag gegaan met het werven van vrijwilligers via een advertentie in de krant, om de zorg voor de dementerenden een paar uur over te nemen, zodat de mantelzorger er zelf op uit kan trekken, zijn administratie bij kan werken of gewoonweg eens zorgeloos kan slapen. De vrijwilligers worden vooraf bij het Rode Kruis door een gespecialiseerd verpleegkundige goed geïnformeerd, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten en hoe ze het beste met hun cliënt om kunnen gaan. De mantelzorger moet wel het vertrouwen hebben dat hij of zij met een gerust hart de zorg uit handen kan geven, anders werkt het niet.”
 
“We zijn 23 jaar geleden begonnen in het stadsdeel Tongelre. Toen dit succesvol verliep zijn we ook aan het werk gegaan in Woensel en later in heel Eindhoven. Sommige vrijwilligers gaan wandelen of fietsen met hun cliënten, maar ook wel eens biljarten of gewoon thuis een spelletje spelen of een praatje maken. Ze komen in ieder geval iedere week zoveel mogelijk op een vaste dag en op een vast tijdstip, zodat de mantelzorger er rekening mee kan houden en iets in kan plannen voor zichzelf, bv. een afspraak bij de tandarts of iets dergelijks.”
 
“Stichting Alzheimer Nederland wil met deze prijs ons initiatief ondersteunen en daar zijn we heel blij mee. Het geeft toch erkenning aan het werk van al onze vrijwilligers die bij Thuishulp betrokken zijn. Ik ben bij dit werk eigenlijk toevallig betrokken geraakt en coördineer het project nu 23 jaar. De laatste jaren samen met Jeanne Vervest, die mijn steun en toeverlaat is geworden hierin. Het werk geeft ontzettend veel voldoening en zeker als vrijwilliger kun je van grote waarde zijn voor de mantelzorger en de dementerenden.”


Mary van Vlokhoven