Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Eindhoven Actueel Nieuws Rabobank winkelen met rolstoelers
31 oktober 2011 |

Rabobank winkelen met rolstoelers

Zaterdag 29 oktober was het zover:  Regio ZON ging op stap met bewoners van WoonZorg groep Vitalis in Eindhoven.

12.jpg

Nadat we in de gastenruimte ontvangen werden, kregen we rolstoelles zodat we veilig en goed voorbereid naar buiten konden gaan. Iedereen kreeg een bewoner met rolstoel toegewezen door onze gastvrouw en coördinator Judith. Zo gingen we één op één met de bewoners op stap naar de Woenselse markt . Dit was een heel bijzondere ervaring voor ons en de bewoners, zo bleek achteraf door de reacties van de bewoners. Je staat er mede door de drukte van de dag niet bij stil hoe je met een klein gebaar mensen kan laten stralen. Hoe je mensen het gevoel kan geven dat de maatschappij er voor elkaar is.
15.jpg
 
Na nog nooit zoveel rondjes over de markt gereden te hebben en boodschapjes gedaan, zijn we geland bij een cafeetje aan de markt. Daar hebben we een kopje koffie gedronken, waarna we weer terug zijn gegaan naar het tehuis. Hier werden we weer welkom geheten in de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte waar we iets konden drinken en uitgebreid met de bewoners in gesprek konden gaan.
04.jpg
 
Zelf was ik aan een 80-jarige man gekoppeld die weinig bezoek meer kreeg. Hij waardeerde het zichtbaar dat hij met ons naar buiten kon en hij zwaaide blij naar bekende mensen.
Na het gesprek gingen we met de bewoners naar hun appartement en ook daar kon je proeven dat er een goede sfeer in dit tehuis aanwezig is.
05.jpg

Enkele reacties van collega’s :
  • Dat 2 uurtjes van je tijd plezier kan brengen voor iemand anders maar ook voor jezelf.
  • Je na deze dag echt een gevoel dat je iets waardigs gedaan hebt dan thuis voor de buis zitten om het zo even te noemen. Respect voor de mensen die het dagelijks moeten doen.
  • Het was een prachtige dag, weer was perfect om er op uit te gaan.
  • De mevrouw waar ik mee naar de markt ging was blind. Ik heb met haar door de rijen op de markt gelopen en ondanks dat ze dus niet kon zien wat er te koop was in de kramen, rook zij wel de groente/fruit, gebakken vis, stroopwafels, gebakken halve haantjes, etc.

16.jpg 

  • Er waren bewoners bij die nooit buiten kwamen, dat is toch eigenlijk niet te geloven.
  • Je merkte dat de bewoners enorm hadden genoten van het uitje naar de markt.
  • Voor ons een kleine moeite, maar hun doe je er een enorm groot plezier mee.
  • Een oudere dame, 80 plus, kon niet meer stoppen met ons te bedanken en te vertellen hoe zij had genoten. Het is bijzonder om te ervaren dat zo’n klein gebaar, namelijk samen naar de markt gaan, voor deze ouderen een uitje is waar zij al weken naar uitkijken en nog een tijd over napraten.
  • Dingen die ik heel gewoon vind, zoals zelf mijn boodschappen doen en uit kiezen welk fruit ik lekker vind, is voor deze ouderen helemaal niet vanzelfsprekend is. Ik ben mij weer bewust om te genieten van de kleine (vanzelfsprekende) dingen om mij heen.
03.jpg
 
Dit was een ervaring om nooit meer te vergeten.
 
Paul Maas van het Rode Kruis Eindhoven en Judith Hovener van WoonZorg Groep Vitalis Eindhoven: Reuze bedankt!
 
En wat mij betreft wordt de MVO-activiteit (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, red.) volgend jaar weer een actieve dag met de oude minder bedeelde mensen onder ons. 
 
Erik Kuipers
Rabobank
 
11.jpg