Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Duin- en Bollenstreek Dit doen we Sociale Hulp Telefooncirkels

Telefooncirkels

Hoe zorg je ervoor dat ouderen die soms eenzaam zijn, net dat beetje extra aandacht krijgen waar ze veel plezier aan beleven? De afdeling Duin- en Bollenstreek zag mogelijkheden in het oprichten van een telefooncirkel. Veel van de woonkernen waren al voorzien van een telefooncirkel, dankzij de inspanningen van andere vrijwilligersorganisaties.

In sommige plaatsen was deze echter nog niet aanwezig. Daarom is het Rode Kruis gestart met een telefooncirkel in Voorhout. De deelnemers bellen dagelijks met elkaar, zodat ze elkaar een beetje in de gaten houden. Op een afgesproken tijdstip nemen de leden van de telefooncirkel contact met elkaar op. Indien de telefoon niet wordt opgenomen, wordt de begeleider van de telefooncirkel ingeschakeld: hij of zij onderneemt dan stappen. In Voorhout moest inmiddels één keer een actie worden ondernomen omdat de telefoon niet werd beantwoord. Gelukkig bleek dit loos alarm. Het geeft mensen echter wel zelfvertrouwen dat ze in de gaten worden gehouden, zodat ze zonder angst thuis kunnen verblijven.

Ook de telefooncirkel levert daarom een bijdrage aan de zelfredzaamheid. Maar minstens zo belangrijk: het biedt veel mensen een mogelijkheid om contact met anderen te onderhouden!