Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Duin- en Bollenstreek Dit doen we Hulp bij rampen SIGMA

SIGMA

Wat doen de vrijwilligers
Er worden teams geformeerd vanuit de SIGMA, de Snel Inzetbare Groepen ter Medische Assistentie. Deze teams, bestaande uit 8 personen, nemen niet direct medisch werk over, maar hebben een ondersteunend karakter. Ze doen voorbereidend werk, assisteren de ambulanceverpleegkundige bij de behandeling, helpen met het transport van gewonden en blijven bij een patiënt als die even op vervoer moet wachten. Zo bezit dit team ook een opblaasbare tent om een noodopvang van gewonden in te richten.

Het SIGMA-team:

  • Assisteert bij de hulp aan slachtoffers waarvan een behandeling binnen zes uur noodzakelijk is.
  • Assisteert bij de bewaking van gestabiliseerde slachtoffer
  • Assisteert bij de eerste hulpverlening aan slachtoffers die geen (directe)
  • Medische behandeling behoeven

Zo heeft het team in 2011 ondersteund bij het schietincident in Alphen aan de Rijn en stond ons Sigma team stand-by bij het vliegtuigongeluk van Turkish Airlines op Schiphol. Daarnaast hebben we verschillende demonstraties gegeven bij open dagen van brandweer of reddingsbrigade in gemeenten in onze regio.

Opleiding
De Sigma leden hebben een HOC opleiding, Hulp bij Ongevallen en Calamiteiten. Deze opleiding is gemaakt voor de vrijwillige hulpverleners, die naadloos aansluit op de werkwijze van de professionele medische diensten. Om deze diensten adequaat te kunnen assisteren is het van belang dat vrijwilligers met protocollen werken, dezelfde materialen kunnen toepassen en dezelfde werkwijze hanteren zoals bij de ambulancediensten.

De opleiding bestaat uit 8 modules. De modules omvatten basiskennis en vaardigheden. Gedurende een jaar worden er 21 lessen van 2 uur gegeven, met daarnaast tijd voor zelfstudie. Deze opleiding wordt regionaal gegeven in ons district Rijnland (Leiden en omgeving).

Toelatingscriteria
Er zijn een aantal criteria voor de toelating tot de opleiding: een geldig EHBO diploma met de aantekeningen verbandleer en reanimatie, medisch goedgekeurd zonder beperkingen.

Er wordt ook gekeken naar zaken zoals: toestemming werkgever, afstand woonplaats werkplaats tot het verzamelpunt en inzetbaarheid. 

Meer informatie
Voor meer informatie over de Noodhulp kunt u contact opnemen met onze coördinator Noodhulp. Wilt u deze activiteiten ondersteunen? Ook dan vernemen we graag van u!