Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Drenthe Dit doen we Noodhulp

Noodhulp

Het Rode Kruis biedt na een groot ongeluk of ramp op verschillende manieren hulp. We zijn snel aanwezig en werken  samen met de hulpdiensten in uw gemeente. Het Rode Kruis coördineert taken, assisteert bij geneeskundige hulpverlening, helpt contacten tussen familieleden te herstellen en zorgt voor onderdak en verzorging van mensen bij bijvoorbeeld evacuaties. ​

Geneeskundige hulp

Grote ongevallen en rampen komen soms voor, ook in Drenthe.
De vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam zijn overbekende voorbeelden, maar je kunt ook denken aan een kettingbotsing op de A-28 of een ongeluk op het vliegveld bij Eelde. De hulpverlening is in zulke gevallen in Nederland uitstekend geregeld. Hooggekwalificeerde, professionele hulpverleners geven de best denkbare zorg.

Noodhulpteams

Als de professionele hulpverleningsdiensten het nodig vinden, kunnen zij assistentie krijgen van speciaal hiervoor opgeleide Rode Kruisvrijwilligers. Deze vrijwilligers zitten in zogeheten noodhulp-teams. Ze kunnen binnen een half uur ter plekke zijn om het ambulancepersoneel of de brandweermensen te helpen.

Bevolkingszorg

Soms moeten mensen tijdelijk hun huis uit, bij grote branden in de buurt, bij bomruimingen of bij echte rampen. Die mensen moeten ergens naartoe. De meeste gaan naar familie en vrienden, maar sommigen kunnen dat niet direct regelen en komen in een opvangcentrum, dat de gemeente inricht in een sporthal, buurthuis of ander gebouw. Het Rode Kruis helpt de gemeente daarbij en heeft hiervoor speciaal opgeleide vrijwilligers beschikbaar.