Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Drenthe Actueel Nieuws Vrijwilligers in Drenthe gaan slachtoffers van mensenhandel bijstaan
16 februari 2017 |

Vrijwilligers in Drenthe gaan slachtoffers van mensenhandel bijstaan


Mensenhandel heeft als bekendste vormen gedwongen prostitutie en arbeidsuitbuiting. Het Rode Kruis Drenthe start binnenkort een bijzonder project waarbij vrijwilligers slachtoffers van mensenhandel juridisch-praktisch ondersteunen. Op maandag 30 januari kwamen 5 van de 6 leden van het gloednieuwe team Ondersteuning Slachtoffers Mensenhandel (OSM) bijeen in Beilen voor de Basistraining. Een intensieve dag, waar de vrijwilligers alles leerden over  de juridische theorie en praktijk, en zich het hoofd gingen breken over ingewikkelde casussen. Zij zijn nu klaargestoomd om hun cliënten straks te helpen met o.a. het uitleggen van procedures en het aanvragen van een paspoort.
 
Project OSM
Jaarlijks doen honderden getroffenen in Nederland aangifte van mensenhandel. Vervolgens komt er veel op hen af. Ze krijgen te maken met het politieonderzoek en proberen hun leven opnieuw op te bouwen. Mensen van buiten Europa (waar OSM zich op richt) zijn extra kwetsbaar door het meestal ontbreken van een sociaal netwerk, hun onzekere verblijfsstatus en taalproblemen. In Utrecht, Groningen, Rotterdam en nu ook in Drenthe begeleiden Rode Kruis vrijwilligers buitenlandse slachtoffers één op één tijdens de procedures voor een verblijfsvergunning gekoppeld aan hun situatie. Het project in Drenthe start op verzoek van de opvanglocatie voor buitenlandse slachtoffers in dit district.
 
Juridisch-praktische taken
De speciaal getrainde vrijwilligers leggen de procedures en documenten uit aan hun cliënt, helpen met het verkrijgen van een paspoort, assisteren bij dossieropbouw en verwijzen door naar passende andere hulpverlening, zoals Tracing of assistentie van andere organisaties. De neutrale en onpartijdige werkwijze van het Rode Kruis maakt dat slachtoffers van mensenhandel vertrouwen kunnen opbouwen. De hulp van het Rode Kruis geeft (vaak getraumatiseerde) cliënten het gevoel dat ze er niet alleen voor staan en bevordert hun weerbaarheid.  


Kijk voor meer informatie en een kort filmpje op www.rodekruis.nl/mensenhandel


Artikel delen?