Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Drenthe Actueel Nieuws Je zult je familie maar kwijt zijn
7 juni 2016 |

Je zult je familie maar kwijt zijn

​Als Tracingteam zijn we een onderdeel van een keten van vrijwilligers in Nederland en in bijna alle landen ter wereld. Via het Verenigingskantoor in Den Haag, het ICRC kantoor in Geneve en de Verenigingskantoren in de verschillende landen werken we aan één doel: het herstellen van contact tussen familieleden die elkaar uit het oog zijn verloren door oorlog, natuurramp of een sociale ramp.

Vooral door het samenspel tussen de hulpvrager, de vrijwilligers en alle andere Rode Kruis collega’s heeft het district Drenthe in het laatste half jaar zes keer contactherstel tussen familieleden kunnen vieren. Dat is een bijzonder hoge score, waar we heel blij mee zijn. Hieronder een aantal verhalen van contactherstel tussen familieleden.

3 Matches in Drenthe!


December 2015: Vader uit Soedan zoekt zoon.

De dag voor Kerst mogen we een minderjarige jongen in Geeuwenbrug gaan vertellen dat zijn vader hem zoekt. De jongen kan ons melden hoe zijn vader heet, hoe zijn moeder, zijn opa en oma heten en waar hij het contact met zijn vader is verloren. Als deze gegevens kloppen, geven we hem een telefoon en hij kiest zelf het nummer van zijn vader die nog in Soedan verblijft en binnen 2 seconden opneemt. Contact hersteld!

 

Februari 2016: Oekraïens echtpaar zoekt elkaar

Een Oekraïense vrouw zoekt haar man. Ze vermoedt dat hij in België zit. De vrouw dreigt Nederland uitgezet te worden en we gaan met spoed naar het AZC Emmen, waar ze verblijft. Het tracingverzoek wordt via het Verenigingskantoor in Den Haag met voorrang naar de Rode Kruis collega's in België gestuurd. De eerste boodschap is dat hij niet gevonden is. Omdat de man ook zijn vrouw zoekt, komen beide in de EU-database en dan wordt door toeval ontdekt dat zijn naam in de EU-database niet goed gespeld is. Toch een match! En zoals onze Belgische collega schrijft: "De telefoon van de gezochte man kreeg waarschijnlijk kortsluiting door de vele tranen van geluk".

 

Februari 2016: Man zoekt 7 maanden zwangere vrouw

Een man en zijn zwangere vrouw reizen uit Nigeria via Italië naar Frankrijk. Doel is Nederland. Ze zijn ritueel getrouwd en hebben geen officiële trouwpapieren. In Frankrijk wordt de vrouw bij de man weggehaald met de mededeling dat ze naar een tehuis voor zwangere vrouwen gebracht wordt. De man moet doorreizen en komt in Veenhuizen terecht. Eén voordeel is dat de vrouw, naast haar eigen volkstaal, Frans spreekt . De man is redelijk in het Engels. De wanhopige man doet alles om te achterhalen waar zijn vrouw kan zijn en wij geven voorrang aan dit verzoek, gezien de kwetsbaarheid van de vrouw. Een paar dagen later krijgen we een korte e-mail: "i stay in veenhuizen camp i want to inform you that I've heard from my wife this morning she's in schiedam near rotterdam but she doesn't know anybody there and she cant speak English but she's speaking french plea..." En daar stopt het bericht. De vrouw is haar man toch achterna kunnen reizen en in Nederland  terecht gekomen. Door zelfredzaamheid en zich gesteund gevoeld door de tracingactiviteiten, hebben de man en vrouw elkaar weer gevonden. De Vreemdelingenpolitie heeft voor haar contact gezocht met het Rode Kruis in Den Haag en de vrouw is met een kinderwagen als gift op de trein gezet naar Ter Apel, waar haar man op haar wachtte.

 

Ellen Jansen

Tracing Drenthe

Bellweg 2, 9411 PV Beilen

E-mail: tracingdrenthe@redcross.nl

Tel: 0593 371022 (alleen donderdag)

 

Artikel delen?