Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Drenthe Actueel Nieuws Bericht van het tracingteam
25 juli 2016 |

Bericht van het tracingteam

Je zult je familie maar kwijt zijn.

Als Tracingteam zijn we een onderdeel van een keten van vrijwilligers in Nederland en in bijna alle landen ter wereld. Via het Verenigingskantoor in Den Haag, het ICRC kantoor in Geneve en de Verenigingskantoren in de verschillende landen werken we aan één doel: het herstellen van contact tussen familieleden die elkaar uit het oog zijn verloren door oorlog, natuurramp of een sociale ramp.

Vooral door het samenspel tussen de hulpvrager, de vrijwilligers en alle andere Rode Kruis collega's heeft het district Drenthe in het laatste half jaar zes keer contactherstel tussen familieleden kunnen vieren. Dat is een bijzonder hoge score, waar we heel blij mee zijn. Hieronder een aantal verhalen van contactherstel tussen familieleden.


2 Matches in Drenthe!

Mei 2015: Moeder en zoon vinden elkaar na 6 jaar

In 2010 komen een moeder met haar minderjarige en net meerderjarige zoon na hun vlucht uit Afghanistan aan in Athene. Op het vliegveld wordt de oudste zoon teruggestuurd, omdat hij geen geldig paspoort heeft. De moeder met haar jongste zoon moeten door en komen in Emmen terecht. De jongen gaat naar school en integreert prima in het Drentse leven. De moeder komt in 2012 bij het Tracingteam voor de zoektocht naar haar oudste zoon. In 2012 en 2013 is er contact, maar gaan succes. In januari 2016 krijgen we via een vriend het verzoek haar uit te nodigen voor een gesprek. Iemand zou haar zoon in Turkije hebben gesproken. De afspraak wordt gemaakt maar de moeder komt niet. In maart komt er wederom een verzoek en dit keer komt de moeder naar ons kantoor in Beilen. Ze weet niet wie haar zoon gezien heeft en waar. Dit geeft dus geen aanwijzing. Wel zien we gelegenheid in het plaatsen van haar foto op Trace the Face, een medium dat pas in 2015 actief is geworden. Op de openbare website www.tracetheface.org kan iedereen op zoek naar zijn familielid. Drie weken nadat we haar foto naar het Verenigingskantoor in Den Haag hebben gestuurd, krijgen we door dat er een match is! Haar zoon, ondertussen 25 jaar, zit in Iran en heeft zijn moeder op deze website gezien. We hebben van onze collega's uit Iran een foto en zijn telefoonnummer gekregen en de kreten van geluk van deze moeder bij het zien van de foto van haar zoon klinken nog in onze oren.

 

Mei 2016: Meisje van 15 op zoek naar haar moeder in Eritrea

Al in oktober 2015 zijn we de zoektocht gestart naar de moeder van een 15-jarig meisje dat ziek is van heimwee naar haar moeder. Het meisje is met 10 jaar en samen met een nichtje bij haar moeder vandaan getrokken op zoek naar de wereld waar ze wel naar school kon. Met 14 jaar komt het meisje in de opvang in Vries. Vier jaar heeft ze gezworven en op straat geleefd. De gesprekken gaan zeer moeizaam, maar ze wil heel graag dat we ons best doen haar moeder te vinden. Het tracingverzoek wordt uiteindelijk via het Verenigingskantoor in Den Haag uitgezet.

En dan worden we gebeld, door dit meisje dat ondertussen al redelijk Nederlands blijkt te spreken. Ze heeft het contact met haar moeder hersteld! Via Facebook vond ze een nichtje en dat nichtje had een telefoonnummer van iemand in Eritrea die op een half uur afstand van haar moeder woont. Ze had ondertussen haar moeder al gesproken! Zo'n kwetsbaar meisje, zo doelgericht heeft door zelfredzaamheid en doorzettingsvermogen haar doel bereikt.

 

Tracingteam Drenthe

Bellweg 2, 9411 PV Beilen

E-mail: tracingdrenthe@redcross.nl

Tel: 0593 371022 (alleen donderdag)

Artikel delen?