Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Dordrecht Nieuws Sinterklaas slaat niemand over
21 januari 2014 |

Sinterklaas slaat niemand over

In onze jeugdjaren zongen we uit volle borst Sinterklaasliedjes. Je moest eens weten, hoe braaf ik in die tijd kon zijn! In één van die liedjes, het befaamde "Zie ginds komt de stoomboot", komt de zinsnede voor "En rij toch niet stilletjes ons huisje voorbij..."

Jammer genoeg is dat, ook vandaag de dag, in een aantal gevallen nog steeds de realiteit. Er zijn in Dordrecht, en zeker te weten ook in andere gemeenten, een flink aantal kinderen waar Sinterklaas helaas niet aanklopt. Kinderen, van wie de ouders zelf niet voldoende middelen hebben om de goedheiligman uit te nodigen. En los van de discussie of zwarte piet nou zwart moet zijn, of wit, of geel, of groen. Het sinterklaasfeest is een kinderfeest en dat moet voor alle kinderen gelden. 
Eén van onze vrijwilligers, Joke de Kreij, zet zich al langere tijd in voor de Sinterklaasbank. Zij wist  dit jaar 165 kinderen  te vinden voor wie Sinterklaas alleen in naam dreigde te bestaan.
Met behulp van onze afdeling is Joke er in geslaagd om ook deze kinderen een fantastisch Sinterklaasfeest te bezorgen.

De kinderen konden vooraf aangeven welk cadeau zij het liefst van de Sint zouden willen ontvangen. Er was een eerste en een tweede (reserve) keus mogelijk. Uiteraard was het te besteden bedrag gelimiteerd.
Alle cadeaus werden afgeleverd via Intertoys en door medewerkers van de voedselbank vervoerd naar, en opgeslagen in, ons afdelingsgebouw. Daar heeft Joke met een aantal helpers (zwarte pieten in spe, denk ik) alles gecheckt, ingepakt en van een naam voorzien. Vervolgens is alles weer met behulp van de mensen van de voedselbank naar buurtcentrum “De nieuw Stoof” in de wijk Crabbehof gebracht. En daar…………………, op 30 november,…………………..  begon om circa 13.00 uur het spektakel.

Sinterklaas, omgeven door zijn pieten, nam plaats op zijn zetel en daarna kwamen de eerste kinderen binnen. De een wat verlegen, de volgende wat zenuwachtig en soms was er ook een kindje dat geen seconde zijn ouders losliet omdat het toch wel een beetje eng was (ik zag mezelf weer aan de hand van mijn moeder). Ze konden op de foto met Sint en Piet, kregen een hand van Sinterklaas, snoepgoed van zwarte piet en dan het belangrijkste “HET CADEAU”. De dames van de Sinterklaasbank vonden feilloos het juiste cadeau bij het juiste kind. Tenslotte kreeg elk kind een chocolade kop van zwarte piet en was er voor de ouders nog een banketstaaf. Het kon niet op.

En dan de reacties van de kinderen. De een wilde zo snel mogelijk weg, want je weet immers nooit of je het cadeau kwijt zou kunnen raken. Een ander kind wilde liever nog even de zaak ingepakt laten (opvoeren van de spanning denk ik). Veel kinderen pakten het echter aan een grote tafel uit en sommigen gingen er daarna gelijk mee spelen. 
Het eerste jongetje, ik denk een jaar of drie, misschien vier, kreeg een motorfiets. Hij moest wel zelf lopen om het ding te laten rijden (een been aan elke kant) maar wat was hij blij. In het begin ging hij om de paar meter onderuit maar al doende leert men, en binnen de kortste keren ontpopte hij zich als een ware coureur. En dan was er dat meisje dat van de Sint een set van 3 jurken had gekregen waarmee zij zich kon verkleden als een fee. Bij elke stukje papier, bij elk plakbandje dat verwijderd werd begon ze meer te glunderen. En dan dat koppie, je had haar moeten zien toen de doos geopend werd. Het was lachen en huilen tegelijk (en ik zal eerlijk te zijn, niet alleen van haar kant). Wat was dat kind gelukkig.
Dat zijn nou precies de momenten waarop je weet dat het zo goed is. Dat we 165 kinderen een mooi Sinterklaasfeest hebben bezorgd.

Kortom het Rode Kruis ten voeten uit!!!!!!!!.

Ik dank Joke de Kreij en haar medewerkers, de medewerkers van de voedselbank, Jan de Graaf (onze fotograaf van de Dordtse Smalfilm en Videoclub) de vrijwilligers van de Nieuwe Stoof en natuurlijk Sinterklaas en zijn pietermannen.

Wie weet tot volgend jaar.

Mathy Savelkouls