Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Dinkelland-Oldenzaal Actueel Nieuws Kind onder Vuur
10 november 2015 |

Kind onder Vuur

​Hoe eng is het om ’s nachts door het bos de grens over te steken zonder dat iemand je mag zien? Hoe gevaarlijk is het om continu op te moeten passen voor mijnen? In de nieuwe tentoonstelling Kind onder Vuur, die van maandag 25 januari tot en met 29 april door Twente reist, ervaren kinderen hoe het voor hun leeftijdsgenootjes is om op te groeien in heftige omstandigheden.
Kind onder Vuur is een tentoonstelling waar leerlingen van groep zeven, acht en de brugklas leren hoe het is op te groeien in een oorlogssituatie of ineens vluchteling te zijn.

Over de kinderen onder vuur
De expositie vertelt de verhalen van Farah, Vian, Angie en Otim. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat raketten ‘s nachts ontploften in haar Syrische wijk. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft als kleine jongen uit Oeganda jarenlang door de jungle getrokken.


Hoe dat voor hen was – en hoe het nu met ze gaat - is te ervaren in de kindertentoonstelling. Doel is om zo scholieren meer begrip bij te brengen voor hun leeftijdsgenootjes ver weg die in oorlog opgroeien en voor de leeftijdsgenootjes dichterbij die uit oorlogen komen.

Data en locaties in Twente 2016

Van:Tot:Plaats:Locatie:
maandag 25 januari 2016 vrijdag 5 februari 2016Borne Kulturhus bibliotheek
maandag 15 februari 2016 vrijdag 26 februari  2016HengeloRode Kruis gebouw Hengelo
maandag 7 maart 2016vrijdag 18 maart 2016EnschedeRode Kruis gebouw Enschede
maandag 21 maart 2016vrijdag 1 april 2016AlmeloCentrum
maandag 4 april 2016vrijdag 15 april 2016DenekampIrene gebouw prot. Kerk
maandag 18 april 2016Vrijdag 29 april 2016NijverdalRode Kruis gebouw Nijverdal


Werkvormen
De tentoonstellings-tent heeft de vorm van een kruis. In de binnenruimte krijgen de kinderen een verhaal te zien en te horen van een kind in een oorlogsgebied. In de buitenruimtes gaan ze daar mee aan de slag door middel van een opdracht. Voor en na de tentoonstelling gaat een Rode Kruis vrijwilliger met de kinderen klassikaal in gesprek. Zo worden de kinderen rustig in het onderwerp oorlog meegenomen en vervolgens ook weer begeleid bij de schakel van oorlog naar hun eigen leven.

Duur
In totaal duurt een bezoek aan de tentoonstelling met één klas anderhalf uur. De kinderen blijven acht minuten in een ruimte, voordat ze door draaien naar een andere binnen- of buitenruimte.

Informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de werkgroep Kind Onder Vuur Twente van het Rode Kruis:  Marianne Stevelink; 06-41529740 of mail naar KOVTwente@rodekruis.nl
Of kijk op de website.

Aanmelden Kind onder Vuur voor de locatie: 
Almelo: http://doodle.com/poll/gunx39iw3dvi5sxm
Nijverdal: http://doodle.com/poll/svpe7hcrghhd2cin
Denekamp: http://doodle.com/poll/agaywvn5fuq3pxbu
Enschede: http://doodle.com/poll/avrgrpmti5d4kv2t
Hengelo: http://doodle.com/poll/m7ysqxc6uihv4e7n
Borne: http://doodle.com/poll/6ufd6m2y9a8qeh7k