Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Deventer Dit doen we Hulp bij rampen

Noodhulpteams

​​Vanaf januari 2016 verlenen de nieuwe Noodhulpteams van het Rode Kruis hulp aan lichtgewonden tijdens grote rampen of calamiteiten.​

Bijna duizend vrijwilligers zijn in 2015 opgeleid en getraind om zich op deze nieuwe rol voor te bereiden. De nieuwe teams zijn onderdeel van Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) - een ​​​​​model dat in januari 2016 landelijk is ingevoerd.

Bij grote incidenten met veel slachtoffers is de reguliere ambulancezorg niet altijd toereikend. Om dan toch de vereiste zorg te kunnen bieden, wordt de ambulancezorg opgeschaald. Dat gebeurt door één of meer Noodhulpteams van het Rode Kruis op te roepen, tegelijk met de reguliere hulpdiensten.

De Noodhulpteams met de nieuwe vrijwilligers ontfermen zich dan over de licht­gewonde slachtoffers. Het ambulancepersoneel concentreert zich op de zorg voor de zwaargewonde slachtoffers. Daardoor kunnen alle gewonden, zwaar- of licht­gewond, snel en tegelijkertijd hulp krijgen.

De nieuwe rol voor de Rode Kruisvrijwilligers is ontstaan door verbeteringen in de samenwerking met de Veiligheidsregio’s, de Regionale Ambulance Voorziening en het Instituut voor Fysieke Veiligheid. Deze verbeteringen waren ​nodig door veranderingen in wet- en regel­geving, maar ook door nieuwe inzichten.​​