Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Dit doen we Noodhulp

Noodhulp

Overdracht-nieuwe-noodhulpvoertuigen_Murvin-Chan-(2).jpg
Het NHT voertuig dat door de Noodhulp-teams gebruikt wordt. Foto Murvin Chan/Rode  Kruis

 

​Noodhulp in Nederland

Het Rode Kruis biedt medische ondersteuning bij rampen zoals een grootschalig ongeluk of een overstroming. Bij calamiteiten of noodsituaties is de zorg voor getroffenen onze prioriteit.

Gelukkig doen zich in Nederland weinig grote ongevallen en rampen voor. Desondanks staan er 1.350 vrijwillige, goedgetrainde hulpverleners van het Rode Kruis klaar om in actie te komen. Dag en nacht, 7 dagen per week.

De zorg voor getroffenen

Het Rode Kruis biedt ondersteuning bij rampen zoals een grootschalig ongeluk of een overstroming.  De EHBO-kennis van onze vrijwilligers kan levens redden als de hulpdiensten nog niet ter plekke zijn. We helpen bij de ontruiming van de rampplek en evacuatie. We verzorgen lichtgewonden en begeleiden slachtoffers naar een veilige plek. We richten ons daarnaast op de weerbaarheid van mensen. En we stimuleren kwetsbare groepen om zelf een netwerk op te bouwen van mensen op wie ze kunnen terugvallen in tijden van nood. Bij calamiteiten of noodsituaties heeft de zorg voor getroffenen onze prioriteit.

​Noodhulpteams

De Noodhulpteams van het Rode Kruis bieden hulp aan lichtgewonden tijdens grote rampen of calamiteiten. De bijna 1.000 vrijwilligers, verdeeld over 25 Noodhulpteams, zijn speciaal opgeleid en getraind voor deze rol. De noodhulpteams zijn onderdeel van Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB), dat vanaf 4 januari 2016 landelijk is ingevoerd.

Burgerhulp

Bij grote ongevallen en rampen zijn omstanders of omwonenden meestal als eerste ter plaatse om medeburgers te helpen. Voordat professionele hulpverleners arriveren zijn zij degenen die het verschil kunnen maken voor getroffenen. Ready2Help is een netwerk van mensen zoals jij en ik, die bereid zijn anderen te helpen als dat nodig is, bijvoorbeeld voor de hulp aan vluchtelingen. Help ook, nu het zo hard nodig is. Iedereen van 18 jaar en ouder, woonachtig in Nederland en in het bezit van een mobiele telefoon kan zich aanmelden. Klik hier voor meer informatie 

Ik ben veilig​

www.ikbenveilig.nl is er voor mensen die betrokken zijn geraakt bij een ramp of noodsituatie en hun naasten willen laten weten dat ze in veiligheid zijn.

Chaos en ontreddering na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn (2009) of de schietpartij in Alphen aan de Rijn (2011), maar ook de kettingbotsing op de A58 in Zeeland (2014) en het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen (2014). Stuk voor stuk incidenten waar Nederlanders bij betrokken waren. Op zulke momenten wil je familie en/of vrienden laten weten dat jij het goed maakt. Of wil je juist weten of familie of vrienden getroffen zijn.

Wie in een noodsituatie terechtkomt of bij een ramp betrokken raakt, kan zich registreren op www.ikbenveilig.nl en familie en vrienden laten weten dat hij of zij veilig is. Iedereen kan bij een ramp via Ikbenveilig.nl een bericht achterlaten. Handig, want het mobiele telefoonverkeer kan plat gaan tijdens noodsituaties, maar mobiel internet of wifi zijn wel altijd beschikbaar. Wie op deze manier iets van zich laat horen, voorkomt een hoop ongerustheid bij familie of vrienden. Klik hier voor meer informatie en video

​Bevolkingszorg

De hulp die het Rode Kruis biedt aan getroffenen bij rampen en calamiteiten noemen we Bevolkingszorg. Met deze dienstverlening ondersteunen we Nederlandse gemeenten en veiligheidsregio's die in deze situaties als eerste verantwoordelijk zijn voor het welzijn van hun inwoners. Klik hier voor meer informatie