Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Tracingteam Den Haag helpt bij opsporing Eritrese
17 juli 2012 |

Tracingteam Den Haag helpt bij opsporing Eritrese

Het Haagse Rode Kruis helpt mensen bij het opsporen van familieleden met wie het contact verloren is gegaan door een oorlog, een ramp of als gevolg van maatschappelijke of persoonlijke omstandigheden.  Half april bezocht een Eritrese samen met een Engels sprekende vriend ons spreekuur met de vraag de zus van de vrouw op te sporen.​

De zus was van Eritrea naar Soedan gevlucht. Daar was ze in februari 2012 ontvoerd door een groep mensen ‘die haar taal spraken’. Zij brachten haar naar de Sinaï bij de Israëlische grens. Tracingmedewerker, Gerda Vlugter: “Onze cliënten waren erg bezorgd, omdat zij niet wisten hoe de ontvoering zou aflopen. Bij het tweede gesprek met de Eritrese bleek dat haar zus in Jeruzalem zat. Zij was ontsnapt aan haar ontvoerders, die haar behoorlijk hadden gemarteld. Na een dag in het ziekenhuis te hebben doorgebracht, ving een Eritrese man haar op in zijn huis. Deze man belde naar Nederland en vroeg onze cliënte om hulp. Zowel de man als de zus zou in gevaar zijn. De zus zou er behoorlijk slecht aan toe zijn.”

Contact met MDA

Na overleg met de afdeling Opsporing & Ondersteuning van het Nederlandse Rode Kruis nam het tracingteam van Het Haagse Rode Kruis contact op met Magen David Adom (MDA, de Rode Davidster, het Israëlische Rode Kruis. Vlugter: “We vroegen hen om hulp. Zij kregen uiteindelijk telefonisch contact met de zus. Ondertussen hielden wij onze Eritrese cliënt en haar vriend op de hoogte van wat er zich afspeelde in Israël. Na enige tijd ontmoette de MDA de zus in Jeruzalem. Ze konden toen zien wat voor hulp zij nodig had.”

Hulp van UNHCR
Een vrijwilliger van de MDA liet weten dat de zus niet in gevaar was. Zij had medische zorg nodig, maar haar conditie was niet levensbedreigend. De MDA verwees de zus vervolgens naar de UN Refugee Agency (UNHCR) die vluchtelingen helpt. Ook lichtte de MDA de gemeente Jeruzalem in. Een sociaalwerker in Jeruzalem legde contact met de zus.
Vlugter: “Aangezien de zus van onze cliënt nu de nodige hulp krijgt, is onze taak beëindigd en kunnen wij dit dossier sluiten.”