Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Telefooncursus brengt jong en oud samen
4 februari 2013 |

Telefooncursus brengt jong en oud samen


Mobiel 4 All’ van het Nederlandse Rode kruis, district Den Haag is een cursus voor mensen vanaf 55 jaar die moeite hebben met het gebruik van de mobiele telefoon. In de Rode Kruis wijkwinkel aan de Steenwijklaan krijgen zij hierover uitleg van jongeren van scholengemeenschap De Hofstede (praktijkschool).

Dit project heeft als voordeel dat de senioren leren van de jongeren. Omgekeerd krijgen de jongeren meer begrip voor ouderen. Ook ervaren de jongeren hoe leuk het is om iets voor een ander te betekenen.

In de wijkwinkel op de Steenwijklaan zijn Sibel Yilmaz, Cherryl Boon, Esin Sahin, Enes Atci en Annam Chaud van scholengemeenschap Hofstede begonnen aan hun maatschappelijke stage (MaS). Vier weken lang begeleiden zij op woensdagmiddag ouderen in het omgaan met hun mobiel.“Geen overbodige luxe”, volgens mevrouw Koebergen (79). Zij kreeg haar mobieltje van haar kinderen, zodat zij altijd bereikbaar is. En voor in geval van nood. “Ik had in het wijkblad gelezen over de cursus Mobiel 4 All en heb mij vervolgens aangemeld”. Ook mevrouw Kloor-Warmerhover (78) meldde zich na het lezen van de advertentie samen met haar vriendin aan.Doel
Om 13.00 uur begint cursusbegeleider Saskia Boomsma met de training. Na een korte uitleg over de te behalen basisvaardigheden van vandaag koppelt zij de stagiaires van de Hofstede ‘1 op 1’aan de cursisten. Doel is dat de cursisten na drie trainingen de volgende vaardigheden beheersen: voicemail afluisteren, nummers programmeren en oproepen opnemen. “Ouderen die handig zijn, leren we ook sms’en”, aldus Boomsma. Ook krijgen ze uitleg over de voordelen van prepaid en/of een abonnement.

Zelf

“Voor ouderen is het best lastig”, vertelt Boomsma. “Vroeger stond de telefoon op één plek, meestal in de gang. Deze generatie heeft al veel veranderingen meegemaakt. En ze zijn meer gewend aan gebruiksaanwijzingen dan het gewoon maar even doen”, aldus Boomsma. Van de stagiaires verwacht ze dus ook veel geduld. Het is niet de bedoeling dat de stagiaires de telefoon overnemen, maar dat de senioren zelf al doende de mobiele telefoon leren gebruiken.

De groep van vandaag is enthousiast en gaat met plezier aan de slag. Boomsma belt de cursisten op en vraagt hen het nummer in de telefoon te programmeren. Bij alle cursisten is dit gelukt. Als de cursusleider nog een keer belt, vraagt zij de telefoon niet op te nemen, zodat de cursisten het uitluisteren van de voicemail en gemiste oproepen kunnen oefenen. Enthousiasme al om, het is gelukt! Mevrouw Kloor (78), begeleidt door Esin (15) vertelt enthousiast dat zij haar eigen nummer er in heeft gezet. “Het is ook nog een gezellige middag”, zegt Kloor.

Certificaat
Om 14.30 uur sluit Boomsma de geslaagde middag af. Ze vertelt wat er de volgende week op het programma staat: het stilzetten van de mobiel, sms ophalen en terug sms’en of terugbellen gemiste nummers. Alle cursisten ontvangen dan ook hun certificaat. De stagiaires krijgen er ook één voor hun inzet. De cursus Mobiel 4 All loopt nu al 2,5 jaar. Boomsma verwacht wel dat het aantal deelnemers in toekomst zal teruglopen. De meeste ouderen zijn dan al bekend met het gebruik van hun mobiele telefoon. Maar voorlopig is er nog genoeg animo en gaan de cursisten met een goed gevoel naar huis.

Meer informatie
Voor meer informatie over Mobiel 4 All kunt u terecht bij cursusleider Saskia Boomsma via tel. 070 3505333 of per mail sboomsma@redcross.nl