Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Studenten verzorgen maaltijd voor ouderen in Escamp
31 mei 2012 |

Studenten verzorgen maaltijd voor ouderen in Escamp

​‘Twee aan tafel’ is een initiatief van de Studentendesk Den Haag. In april organiseerden Haagse studenten in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis, District Den Haag voor de tweede keer een avondmaal en gezellig samen zijn met ouderen in de wijkwinkel in het stadsgebied Escamp. Het project heeft als doel oud en jong dichter tot elkaar te brengen en sociaal contact te stimuleren tussen geïsoleerde ouderen.

Zeven senioren dames en één heer lieten zich deze avond culinair verwennen door 10 studenten. Op het menu stond rijst met kip en wokgroenten en daarnaast een salade met stokbrood. Als toetje na: appelnotentaart. “Zeg maar Jenny hoor”, roept een dame van 66 jaar. Ze neemt voor het eerst deel aan het project en vindt het een leuke manier om andere mensen te ontmoeten. Jenny: “Ik ben op een boerderij opgegroeid…”, vertelt ze. Een Engels sprekende student luistert aandachtig. “Wat studeer jij?”, vraagt Jenny vervolgens. “Internationale communicatie”, antwoordt de student.


Luisterend oor

Tegenover hen zitten de heer Verschoef (80) en zijn vriendin mevrouw De Vree (77). Hij hoorde via de wijkverpleegkundige over ‘Twee aan tafel’ en vindt het een mooi initiatief. Verschoef: “Je bent er weer even uit.” Wat hij gegeten heeft, weet hij niet, maar het smaakte in ieder geval goed.

De 26-jarige Andre, inmiddels afgestudeerd ingenieur elektrotechniek, helpt als vrijwilliger bij de Studentendesk. Andre: “Ik wil in mijn vrije tijd iets goeds doen voor mensen. Met ouderen praten vind ik interessant. Ze hebben veel verhalen. En voor ouderen is het ook belangrijk dat je een luisterend oor voor ze hebt. Ik denk zeker dat dit project bijdraagt aan de sociale cohesie tussen ons, maar ook tussen de ouderen onderling.”
 
Begrijpen elkaar
Lay Kuen Yee, voorzitter van de Studentendesk Den Haag vertelt dat ze jaarlijks verschillende projecten doen voor het goede doel, waaronder ook een aantal projecten in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis, District Den Haag. “Wij helpen bijvoorbeeld met de werving van vrijwilligers voor de collecteweek en ondersteunen bij het Haagse Rode Kruis Gala”, aldus Lay. Bij toeval heeft de Haagse Studentendesk veel internationale studenten. Lay: “De meesten spreken niet zo goed Nederlands, maar ze proberen het toch. En op een avond als deze leren ze het ook beter.”
De heer Verschoef  “Ik spreek weer geen Engels, maar we begrijpen elkaar toch. We hebben het over koetjes en kalfjes.” Verschoef had nog niet eerder gehoord van het Nederlandse Rode Kruis, District Den Haag als hulporganisatie. Maar nu weet hij waarvoor hij bij de wijkwinkel terecht kan en heeft hij ook meteen een afspraak gemaakt.

Studentendesk
In een tiental universiteitssteden in Nederland bevinden zich Rode Kruis Studentendesks. De desks zetten zich in om studenten in hun stad als vrijwilliger te betrekken bij activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis. De desks bedenken en voeren de activiteiten zelf uit. Zo doet de Studentendesk Den Haag dat ook voor het Nederlandse Rode Kruis, District Den Haag.