Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Rode Kruis Aan Huis van start in Zeeheldenkwartier
30 september 2015 |

Rode Kruis Aan Huis van start in Zeeheldenkwartier

​​​

 ​

Met de kick-off van het project Rode Kruis Aan Huis in de woning van de nachtburgemeester René Bom in het Zeeheldenkwartier werd op 26 september jl. aandacht gevraagd voor de noodzaak van zelfredzaamheid. ‘Ik laat niemand binnen die ik niet ken en ik woon gelukkig in een buurt met veel sociale controle. Maar een rookmelder heb ik nog niet, goed dat jullie er zijn’, aldus de gastvrije ontvangst van René Bom.

Beroving

Jaarlijks vallen er meer slachtoffers door ongelukken in en om het huis dan in het verkeer. Het 'Rode Kruis Aan Huis' probeert mensen beter voor te bereiden op kleine en grote rampen of risico's in de eigen woonsituatie. Om mensen hiervan bewust te maken leggen Rode Kruis-vrijwilligers huisbezoeken af waarbij ze de bewoners tips geven om het huis veiliger in te richten. 'Ik voel me zeer vereerd met het bezoek van het Rode Kruis en vindt dit project heel belangrijk. Te veel ouderen worden beroofd en zijn soms onoplettend of te goedgelovig. Of breken hun heup over losliggende snoeren. Ik zorg bijvoorbeeld dat ik hier geen grote hopen contant geld voor het grijpen heb liggen en, je ziet het, veel waardevolle spullen bezit ik niet. Behalve een laptop en zo. Dus bij mij moet je niet wezen. Koffie, iedereen?'


Internet

René Bos is na de klok van 18.00 uur de nachtburgemeester van de stad Den Haag. Naar eigen zeggen een geintje dat is voortgekomen uit de tijd van Rock en Roll. 'Maar erkend door burgemeester van Aartsen die nu 's nachts lekker kan slapen.' Hij wijst er op dat naast het geven van nuttige tips zoals bijvoorbeeld geen naamkaartje aan je sleutelbos hangen het ook belangrijk is ouderen te wijzen op de internetcriminaliteit. 'Er zijn mails waar je zo instinkt. Rijk worden met één druk op de knop of zogenaamd iemand helpen door geld te storten op een rekeningnummer. Er is veel criminaliteit op internet en ouderen zijn eerder geneigd hier op in te gaan. Ten koste van hun spaarcenten. En dat moet niet. ' De huisbezoeken van het Rode Kruis Aan huis richten zich met name op mensen, jong én oud, die minder zelfredzaam zijn. Zij hebben in een noodsituatie vaak meer tijd nodig om signalen te herkennen, te interpreteren of te kunnen handelen.

Tweeling

Het tweede deel van de kick-off vond plaats bij de tweeling Nettie en Coby aan de Maarssenbergstraat. Ook hier een bijzondere gastvrije ontvangst door een paar dames op leeftijd die genoeg te vertellen hadden. Na een kop koffie met meerdere koekjes erbij vroegen we Cobie naar haar gevoel van veiligheid. Cobie gaf aan zich veilig te voelen in haar huis. Nettie voegde hier nog wel aan toe dat zij Cobie erop had gewezen de rolgordijnen (luxaflex) dicht te houden, 'anders kijkt iedereen zo naar binnen'. Bang zijn de dames echter absoluut niet. Nettie: 'Ik stond laatst te strijken en toen liet ik de deur open, ik dacht als er iemand naar binnen komt dan gooi ik het strijkijzer gewoon boven op hem'. Coby vindt het belangrijk altijd je deur op slot te doen, ook als je thuis bent. ‘Met een pasje krijgen handige dieven de deur zo open’, waarschuwt Coby.

 

De veiligheidscheck

De veiligheidscheck van het Rode Kruis kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Nederlandse veiligheidsregio's. Hoe gaat de veiligheidscheck in z'n werk? Een getrainde Rode Kruis-vrijwilliger voert de veiligheidscheck uit tijdens een huisbezoek en geeft ter plekke tips om het huis veiliger in te richten. De checklist omvat zo'n veertig vragen over algemene veiligheid, gezondheid, brandveiligheid en inbraakveiligheid. Zijn er bijvoorbeeld struikelobjecten, zoals drempels en losse kabels in de woning aanwezig? Hangen er koolmonoxidemelders in huis? Is er een EHBO-koffer aanwezig? Zijn de contactgegevens van familie of vrienden bij de hand. De veiligheidscheck levert zodoende een lijst met aandachtpunten en verbeteringen in en om de woning. Bij onveilige situaties verwijst de Rode Kruis-vrijwilliger de mensen door naar de instanties die de veiligheid kunnen verbeteren. ‘We willen zoveel mogelijk mensen bewust maken van de risico's die er zijn in hun woning’.

 

Deelname

Rode Kruis-vrijwilligers leggen huisbezoeken af waarbij ze de bewoners tips geven om het huis veiliger in te richten. In drie huisbezoeken wordt naar aanleiding van de veiligheidscheck een plan opgesteld om het huis veiliger te maken. Iedereen die geïnteresseerd is in deelname aan het Rode Kruis aan Huis of iemand kent die hier mee geholpen zou zijn kan contact opnemen met de afdeling Rode Kruis Den Haag. Deelname is natuurlijk gratis. Natuurlijk kunnen ook de andere afdelingen van het district Den Haag een beroep doen op het projectteam. In overleg kan Rode Kruis Aan Huis langskomen en informatie bieden om dit ook binnen de afdeling op de agenda te zetten. Voorkomen is immers beter dan genezen.