Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Oudste vrijwilliger Haagse Rode Kruis beloond met boottocht Henry Dunant
20 mei 2013 |

Oudste vrijwilliger Haagse Rode Kruis beloond met boottocht Henry Dunant

collecte.JPG  

Als verjaardagscadeau voor zijn 90ste verjaardag voer meneer Santema van 6 mei t/m 11 mei 2013 mee met het hotelschip de J. Henry Dunant van Utrecht naar Vlaardingen. De jarige heer J.G. Santema (1923) voer niet zomaar een week mee op het hotelschip van het Nederlandse Rode Kruis. Hij is namelijk al 57 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis en haalde in 50 jaar een half miljoen euro op met zijn collectebus. Nu krijgt hij deze reis van de Haagse afdeling van het Nederlandse Rode Kruis, ter ere van zijn 90ste verjaardag. De vaarroute ging van Utrecht tot Vlaardingen en voer langs natuurlandschappen en dorpen en steden. Terug in Den Haag stalt de oudste vrijwilliger zijn trofeeën van het schip uit en vertelt enthousiast.

"Ik vond alle dagen even leuk! De hele week scheen ook nog de zon. We zijn in Volendam, Medemblik en Zaandam aan land gegaan om de plaatsen te bekijken. De meeste foto’s heb ik van alle kerken langs de route en de havens van Rotterdam gemaakt. Ik heb veel gezien en leuke mensen leren kennen. We deden aan boord verschillende quizzen zoals die van lichaamstaal. Een vraag was bijvoorbeeld: ‘Met de … vol tanden staan’. Of het raadsel met de liedjes, waarvan er bijvoorbeeld gevraagd werd: "Wie is er altijd ziek?"

Van Utrecht naar Vlaardingen
Het avontuur begon met het inschepen in Utrecht. Het varen leverde ook spannende momenten op: "In het Amsterdam-Rijnkanaal waren 19 bruggen, dus moest het topdek naar beneneden. Ook moesten we door een aantal sluizen, dat was hartstikke leuk. Op de boot in een sluis is heel bijzonder: Je ziet het water van weinig naar veel gaan."

Hoogtepunt
8 mei was een bijzondere dag aangezien het Internationale Rode Kruisdag was. De heer Santema was dan ook in speciaal ornaat, een rood pak met witte strik waar al zijn medailles op zijn gespeld. "Dit pak heb ik voor het Rode Kruis laten maken bij een kleermaker" glundert de vrijwilliger. "Meteen toen ik de zaal binnenkwam viel het iedereen op." Om vervolgens ook maar in vol ornaat Medemblik te bekijken. 

Ontschepen
Naast het bezoeken van de plaatsen was het ook aan boord vol activiteit: "Ik heb gewonnen met de bingo op donderdag. De prijs was een mooie klok en een mooie pen." vertelt heer Santema vol trots terwijl hij zijn trofeeën laat zien, die midden in de kamer staan. "Vrijdag kwam het Shanty- en Seasongkoor ‘De Vlaerdingse Maatjes’ en zong aan boord." Op zaterdag ging Santema weer van boord. Maar niet voordat alle vrijwilligers zelf een afscheidslied zongen.

Tijdens de komende collecte week in juni als ook eind juli/ augustus is de heer Santema weer te vinden met zijn collectebus op zijn vaste plek op het centraal station in Den Haag. Hij is duidelijk te herkennen in zijn gala-uniform van het Rode Kruis van de EHBO dienst uit 1982. "Het collecteren is een sport geworden, ik doe het voor mijn medemens" verklaart hij zijn collecteertalenten. Op naar het volgende half miljoen.