Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Nieuwe wijkwinkel Rode Kruis Den Haag Zuidwest feestelijk geopend!
18 april 2014 |

Nieuwe wijkwinkel Rode Kruis Den Haag Zuidwest feestelijk geopend!

​​​​Locoburgemeester Rabin Baldewsingh heeft donderdag 17 april de vernieuwde wijkwinkel van het Nederlandse Rode Kruis geopend. De Rode Kruis-wijkwinkel aan de Leyweg 831 helpt buurtbewoners en organisaties in Den Haag Zuidwest in de vorm van voorlichting, EHBO, veiligheid en EHBA (Eerste Hulp Bij Administratie). 


De Rode Kruis wijkwinkel is de eerste in Nederland die wijkgericht werkt. Op de oude locatie aan de Steenwijklaan groeide de winkel uit tot een populair en laagdrempelig steunpunt voor mensen in Den Haag Zuidwest. In drie jaar tijd is de hulpvraag gestegen van 500 mensen in 2010 naar ruim 1.650 bezoekers in 2013.

Zelfredzaamheid

De hulpverlening in de wijkwinkel richt zich op participatie en zelfredzaamheid, onder meer in de vorm van voorlichting over actuele thema’s. Daarnaast worden er cursussen gegeven op het gebied van veiligheid en eerste hulp onderwijs. Ook biedt de wijkwinkel individuele hulp aan mensen met financiële problemen. Naast de ondersteuning bij administratieve zaken en projecten gericht op voeding en ontmoeting, worden ook activiteiten georganiseerd die de kennis van de Nederlandse taal bevorderen.

Rendement

In 2012 bleek uit onderzoek dat elke geïnvesteerde euro in de Rode Kruis-wijkwinkel de maatschappij vijf euro oplevert. In Den Haag Zuidwest spelen problemen op gebied van veiligheid, leefbaarheid, gezondheid en werkgelegenheid. Bewoners uit Zuidwest scoren relatief gezien laag op de sociaaleconomische ladder en hebben vaak te kampen met multi-problematiek. Met de hulpverlening in de wijkwinkel wordt vaak voorkomen dat problemen van mensen verergeren. Bezoekers worden door de hulp zelfredzamer en hoeven bijvoorbeeld geen beroep (meer) te doen op extra zorg of uitkeringen.​

Opening

Tijdens de opening sprak Geertje Ariens (bestuursvoorzitter Rode Kruis, afd. Den Haag) haar dank uit aan alle sponsoren die bijgedragen hebben aan de realisatie van de nieuwe wijkwinkel. Mede dankzij de donaties van het Haagse bedrijfsleven, bijvoorbeeld tijdens het Rode Kruis Gala, is de winkel aan de Leyweg geopend. In december werd er tijdens het Gala een bedrag van 229.200,00 euro opgehaald voor de wijkwinkel in Zuidwest.


De vernieuwde winkel heeft een open ontmoetingsruimte met aparte spreekkamers en ruimtes voor de verschillende activiteiten. De sfeervolle, transparante en laagdrempelige uitstraling nodigt buurtbewoners uit tot binnenlopen. Veel van hen deden dat ook na de opening door locoburgemeester Rabin Baldewsingh. De bekende Haagse straatmuzikant Chuck Deely verzorgde de muziek tijdens de feestelijke openingsmiddag. Gastheer van de dag was Fred Zuiderwijk.


​​

Bekijk op Facebook de bijdrage van Rick Herrera - @Haagse Rode Kruis Wijkwinkel.​​