Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Leerlingen Hofstad Mavo fietsen voor het Haagse Rode Kruis
24 juni 2013 |

Leerlingen Hofstad Mavo fietsen voor het Haagse Rode Kruis

aankomst wijkwinkel.jpg

Biking2Skool=Cool is een lesprogramma voor middelbare scholieren om hen te enthousiasmeren naar school te fietsen en tegelijkertijd een goed doel te steunen. Het doel van Biking2Skool=Cool is namelijk om alle leerlingen aan het fietsen te krijgen. En dat geldt met name voor de volgende doelgroepen:
- jongeren die van huis uit nooit hebben leren fietsen of zich niet veilig voelen in het drukke stadsverkeer
- jongeren die denken dat fietsen helemaal niet cool is
- jongeren van wie de ouders (helaas) onvoldoende geld hebben om een solide schoolfiets te kopen

Niet alleen zal fietsen naar school een kick-start zijn tot een nieuwe dagelijkse routine, het zal ook druk verkeer op schoolwegen doen afnemen en draagt zo bij aan het milieu!

Hoe stimuleer je kinderen de fiets te pakken.

De leerlingen van het Hofstadcollege weten het; Wij fietsen voor het Haagse Rode Kruis!

Bruna (12), Julia (13), Imen (13), en 120 andere sportieve brugklassers van het De Hofstad MAVO namen 6 mei de sportieve uitdaging aan. Geïnitieerd en met inspirerende medewerking van en door HCO, Stichting Leergeld en het project Biking2school,, werd er niet alleen gefietst voor het goede doel maar kregen de leerlingen ook nog een korte EHBO-cursus.

De schoolleiding en de leerlingen steunen het Haagse Rode Kruis door 6 weken lang naar school te fietsen. Voor elke gefietste kilometer ontvangen de leerlingen 4 cent welke zij mogen besteden aan een goed doel. Het lokale karakter en de wisselwerking tussen jong en oud spraken de leerlingen en de leraren van het Hofstadcollege het meest aan aldus Joyce Rodenburg van het HCO. Vandaar het Haagse Rode Kruis.

Na een fietsles, op het schoolplein, begon de rit naar de wijkwinkel. Om 9.15 uur komt de eerste ploeg scholieren bij de wijkwinkel aan. Maja Jethoe (coördinator promotieteam) ontvangt de leerlingen en vertelt de leerlingen over de activiteiten van het HRK en de wijkwinkel aan de Steenwijklaan. Jethoe vraagt hen waar zij aan denken als je ze vraagt wat het Rode Kruis is. "Een ziekenhuis" volgens de leerlingen. Jethoe legt uit dat de wijkwinkel een laagdrempelige voorziening is in de wijk Escamp. Mensen kunnen hier naartoe als zij bijvoorbeeld eenzaam zijn, problemen hebben met hun administratie of zich misschien wel als EHBO'er op evenementen willen inzetten. Vooral dat laatste spreekt de leerlingen tot de verbeelding. Jaah, jullie staan ook op Bevrijdingsdag! Dan is het de beurt aan Marc Coene (coördinator EHBO), om de kinderen korte uitleg te geven over een aantal basisprincipes van de EHBO. Coene vraagt de kinderen wat zij moeten doen als ze zien dat iemand zich verslikt. Hofstadleerlingen kunnen dat bijzonder goed uitbeelden. Coene demonstreert hoe je deze situatie het beste kunt aanpakken.

Patricia Groenewoud (communicatiemedewerker HRK) heeft haar arm zojuist verbrand met thee zetten en vraagt de kinderen wat zij zouden doen. Mag zij de blaar doorprikken? Een flinke discussie tussen de klasgenoten barst los over koud water vs. lauw water en het al dan niet doorprikken. Coene legt uit dat er nooit doorgeprikt mag worden om infectie en shock te voorkomen.

De kinderen zijn oprecht geïnteresseerd. Vooral als een van hun klasgenoten op de brancard belandt met een mogelijke hardstilstand, zijn zij best wel onder de indruk, maar leren toch nog de basisregel van EHBO. Breng eerst jezelf in veiligheid, beoordeel de toestand van het slachtoffer, alarmeer hulpdiensten, verleen eerste hulp.

"Best wel cool eigenlijk allemaal…."

allemaal.jpg