Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Haags tracingteam stuurt RCM aan zoekgeraakte moeder
19 november 2012 |

Haags tracingteam stuurt RCM aan zoekgeraakte moeder​Zoekgeraakte mensen internationaal opsporen. Spannend werk. Maar wat komt daar bij kijken? Waar liggen de grenzen van opsporing van familieleden? En wat zijn de drijfveren van de mensen achter de opsporing? Een ochtend mee op spreekuur bij het tracingteam van het Haagse Rode Kruis.

Het is 11.41 uur. Het spreekuur draait ruim anderhalf uur, maar het tracingteam heef nog geen cliënt ontvangen. “Het is al enkele weken rustig. Geen idee, waar het aan ligt. Maar nu kunnen we mooi onze administratie bijwerken”, zegt Marion van Emden. Met vier collega’s bladert ze de mappen door en bespreken ze de stand van zaken. Van Emden is oud-directeur van de Europese Beweging Nederland. Ruim vier jaar werkt ze als vrijwilliger bij het Haagse tracingteam. Het team spoort zoekgeraakte familieleden op. Veelal familie van slachtoffers van mensenhandel, oorlogsconflicten of politieke vluchtelingen. Ook minderjarige alleenstaande asielzoekers vinden hun weg naar het tracingteam. Van Emden: “Vaak verwijst Stichting Hulpopvang Prostituees of Vluchtelingenwerk naar ons. Maar mensen vinden ons ook via mond tot mondreclame.”

Mooie momenten

Met uitzondering van de kerstdagen staat het team met vijf vrijwilligers iedere dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur de hulpvragers te woord. Soms wordt een tolk ingeschakeld, als de klant onvoldoende Nederlands spreekt. Veel cliënten uit Afrikaanse en Aziatische landen, zoals Afghanistan, Irak, Somalië, Ethiopië en Sierra-Leone zoeken naar verloren  familieleden. “Of we een zaak in behandeling kunnen nemen, hangt af van de situatie in het betreffende land. Soms staan cliënten in de wacht tot een land in oorlog weer als veilig gebied is verklaard”, zegt Dignus Fransen van de Putte, coördinator tracingteam Den Haag. Maar ook in Nederland worden familieleden opgespoord. Fransen van de Putte: “Zo kreeg ik eens via een Amerikaans tracingteam het verzoek een moeder met twee kinderen op te roepen. Het gezin raakte tijdens hun vlucht gescheiden. Ze waren elkaar 10 jaar kwijt. Toen ik de vader in Amerika belde dat zijn gezin in Den Haag was gevonden, was hij vol van vreugde. Dat zijn de mooie momenten waar je het voor doet. Het gebeurt helaas ook dat we een familielid opsporen die overleden blijkt. Het klinkt vreemd, maar zo’n zoektocht is toch succesvol, want het haalt de onzekerheid bij de zoeker weg en geeft eindelijk rust.” Door zo mensen te helpen bij het Haagse Rode Kruis geeft Fransen van de Putte een zekere zingeving en veel voldoening.

Grondbeginselen
Het Rode Kruis werkt vanuit haar grondbeginselen menslievendheid, neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid. Dus is iedereen welkom op het spreekuur van het tracingteam. Soms maakt het team rare dingen mee met hulpvragers. Zo kan het zijn dat het team nog met de hulpvraag bezig is terwijl de cliënt ondertussen zelf zijn familie heeft gevonden, maar het tracingteam hierover niet heeft geïnformeerd. En soms belanden hulpvragers plots enkele maanden in de gevangenis. “Al met al verbreedt dit werk je horizon”, vindt collega Agnes Nahuys die ruim een half jaar het team versterkt. “Ik was geroerd toen een jongen bericht kreeg van zijn opgespoorde vader en hij het bericht letterlijk herhaaldelijk zoende.”

Klooster

 Het is 11.56 uur. Op de valreep komt een 26-jarige Ethiopische aanbellen met haar zes maanden oude baby op de arm. Sinds 2003 is ze haar moeder kwijt. Maar in september 2012 kreeg ze plots weer een teken van leven uit Ethiopië. “Ik sprak haar kort telefonisch. Ze verblijft in een bekend klooster. Maar na ons laatste contact heb ik niks meer gehoord”, aldus de jonge Ethiopische. Fransen van de Putte en collega Nahuys horen haar verhaal aan en storten zich op de zaak. “Zullen we een Red Cross Message sturen?”, vraagt de tracingcoördinator aan zijn collega. Ondertussen overlegt hij ook met de afdeling Opsporing & Ondersteuning van het Rode Kruishoofdkantoor. Ze gaan akkoord.

RCM
Normaal wordt een internationaal ‘opsporingsverzoek’ ingediend bij het internationale Rode Kruis in Genève als de verblijfplaats van het kwijtgeraakte familielid onbekend is. In dit geval is de verblijfplaats bekend, dus wordt een RCM (Red Cross Message) gebruikt.
Dit lijkt eenvoudig: een formulier invullen met cliëntgegevens (de afzender) en de gegevens van haar gezochte moeder (de ontvanger). En tot slot een boodschap. Het duurt ruim een uur. Want hoe spel je die moeilijke Ethiopische namen? Wat is de specifieke volgorde met achternamen van voorouders erbij? En waarom komt de officiële moedersnaam niet overeen met haar geregistreerde naam in het klooster?
Kortom, wil je zorgen dat de RCM bij de juiste persoon terecht komt, dan is zorgvuldigheid een must. En de boodschap mag géén politieke inhoud bevatten. Het Rode Kruis opereert immers onpartijdig. De Ethiopische laat haar moeder via de RCM weten dat het goed met haar gaat. En ze vraagt haar via Vluchtelingenwerk contact op te nemen.

Ambtelijke molen
Fransen van de Putte benadrukt dat moeders eventuele respons wel enkele maanden kan duren. “Alle gegevens moeten eerst grondig worden gecheckt. Na een check bij het Nederlandse Rode Kruis gaat de RCM via het internationale Rode Kruis in Genève naar het Rode Kruis in Ethiopië, die het uiteindelijk in het Ethiopische klooster aflevert. En daarna is het weer dezelfde route terug naar ons.”

Het is 13.12 uur de baby van de 26-jarige is ondertussen dorstig, maar de zaak is voor vandaag afgerond. De Ethiopische gaat tevreden huiswaarts.

De laatste drie jaar is het aantal dossiers van het Haagse tracingteam flink gestegen. In 2011 werden totaal 131 zaken behandeld. De jaarcijfers van 2012 zijn voorjaar 2013 bekend.

Meer informatie
Hulpzoekenden in de regio Den Haag kunnen iedere dinsdag van 10.00 – 12.00 uur terecht op het inloopspreekuur van het tracingteam. Locatie: Haagse Rode Kruis, Koninginnegracht 92 in Den Haag. Tel. 070 350 5333, mob. 06 5742 1320, e-mail:  tracingdenhaag@redcross.nl , www.roderuis.nl/denhaag