Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Veel belastingstelling voor EHBO+ voor nieuwkomers
9 september 2016 |

Veel belastingstelling voor EHBO+ voor nieuwkomers

​​​​​Op 6 september is het Rode Kruis, afdeling Den Haag, gestart met een nieuw project in de vorm van een pilot; EHBO+. 


De cursus is bedoeld voor vluchtelingen en andere migranten die weinig kennis hebben van eerste hulp bij ongevallen en die een beperkt sociaal netwerk hebben. Doordat het taalgebruik van het cursusmateriaal eenvoudig is kunnen mensen met beperkte kennis van de Nederlandse taal aansluiten. Trainers en buddy´s zullen de deelnemers helpen met het aanleren van vaardigheden en het vergroten van hun kennis. Te denken valt aan: voorlichting over gezondheidszorg en/of een bezoekje aan eerstehulpposten zoals ziekenhuis, huisartsen en wijkverpleegkundigen. Veel van deze ondersteuners (buddy’s) hebben dezelfde achtergrond en willen graag helpen als vrijwilliger bij het Rode Kruis.

EHBO+_intro_Leyweg.jpg
​​Demonstratie van Rode Kruis vrijwilligers over hoe een slachtoffer te verplaatsen​. ​Foto Peter Busscher

​De kick-off vond plaats in de wijkwinkel van het Haagse Rode Kruis en kon rekenen op veel belangstelling. Naast deelnemers, buddy’s en trainers was er ook nog een aantal andere organisaties aanwezig die zich inzet voor deze doelgroep. "Ik sta te popelen om te beginnen met de cursussen EHBO en Sterk in je Netwerk. Eindelijk iets wat mij aanspreekt en waar ik contacten mee kan opbouwen.'' is éé​n van de enthousiaste reacties van deelnemers.


Gedurende deze middag konden deelnemers kennismaken met een korte interactieve workshop van EHBO en er was een kennismakingsoefening van de cursus:  Sterk in je Netwerk. Er werd aandachtig naar elkaar geluisterd en de groep was zeer gemotiveerd. 


Astrid Schuringa, projectcoördinator EHBO+ voor nieuwkomers: "Ik heb gemerkt dat onze nieuwkomers heel graag willen, maar ze lopen tegen een hoop praktische zaken aan. Het is voor hen nog te onduidelijk hoe onze samenleving in elkaar steekt. Om ze daarin zelfredzamer te maken, hebben ze een netwerk nodig. Zeker als het gaat om de gezondheidszorg: want hoe werkt dat bij ons en  bij wie moet je zijn? Maar ook: wat kun je wel en niet aan de huisarts vragen en wat kun je zelf doen als het gaat om medische hulp?”

Met deze pilot hoopt het Rode Kruis de deelnemers gedurende 3 maanden zelfredzamer te maken. Vanaf 22 september starten de deelnemers met de cursus Sterk in je Netwerk en daaropvolgend met de introductiecursus EHBO voor anderstaligen. Bij een succesvolle evaluatie zal dit project een vervolg gaan krijgen.


Artikel delen?