Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Afgelopen zomer op de strandpost
14 oktober 2013 |

Afgelopen zomer op de strandpost

​​​​​Zomer 2013 op de Strandpost Scheveningen van het Rode Kruis

In de samenleving verlenen vrijwilligers van het Rode Kruis sociale- en noodhulp, naast het inzetten op kleine en grote evenementen staan zij ook op het strand. Tijdens de zomermaanden bemannen de Eerste Hulpverleners van het Rode Kruis de Eerste Hulp post op het strand van Scheveningen. Zo ook in de zomer 2013. Jeroen Veenstra (38) is de coördinator van de strandpost Scheveningen en vertelt: "Vooral afval, glassplinters, wespensteken, kwallen en pietermannen veroorzaken de meeste ongemakken op het strand in 2013".

De bezoekers van de strandpost in 2013   

Het bijzondere van het werk op de strandpost is de diversiteit aan verwondingen en ongemakken.  "Van het verwijderen tot glassplinters, de behandeling van kwallenbeten tot aan ernstigere ongevallen. Het is niet alleen pleisters plakken", vertelt de coördinator. Iedere dag is natuurlijk verschillend soms zijn er 3 a 4 slachtoffers op een dag en op een drukke zomerse dag tijdens de zomervakantie kan het aantal makkelijk oplopen tot 60 a 70 op een dag.

Op de post is veel contact met de badgasten. "Doen jullie dit vrijwillig? Wat prachtig."is een veelgehoorde reactie. "Maar als EHBO'er word je ook de VVV" grapt Jeroen. Tja, mensen vragen maar dan ook alles aan de vrijwilligers van "kan ik mijn kaart bij jullie posten?" tot "mag ik mijn kinderwagen bij jullie stallen?".

Jeroen Veenstra vertelt over de bijzonderheden die er in juli uitstaken: "We hebben bijzonder veel pietermannen gehad dit jaar. Ondanks een groot aantal dagen met een oostenwind, valt het aantal kwallen relatief gezien mee. De strandgasten waren daarnaast beter op de hitte voorbereid dan verwacht, het hitteplan heeft daar een rol gespeeld." Het Rode Kruis heeft dit jaar een speciaal Hittebericht uitgegeven en via de media verspreid om mensen erop te wijzen wat te doen in geval van extreme hitte.

"In een aantal gevallen is de ambulance ter plekke geweest, onder meer voor slachtoffers die onwel werden. Een van de meer bijzondere letsels was toch de vermoedelijk chemische brandwond onder de voet." Over dit bijzondere ongeval vertelt hij: "Tijdens de eerste hulp op het strand blijf je je altijd verbazen. Dit slachtoffer kwam binnen met pijn onder de voeten. Hij is ergens op gaan staan waardoor er waarschijnlijk een eerstegraads chemische brandwond is ontstaan. Na behandeling kon hij lopend de post verlaten."

Naast de dagelijkse gebeurtenissen had de strandpost dit jaar ook te maken met een bijzondere inzet: "Dit jaar draaiden we 4 avonddiensten bij het vuurwerkfestival in Scheveningen." Ook heeft de strandpost dit jaar twee keer de pers gehaald. Eén keer De telegraaf van 23 juli 2013 en op 22 juli  omroep West. Ook is er alles te lezen op de facebookpagina van de strandpost zelf.

De krachten achter de strandpost             

"Het werk op de strandpost is een unieke dienst die de charme van het strand heeft"  vertelt Jeroen Veenstra vol passie. "Het kent zijn weerga niet als andere diensten. Je kunt meteen heel veel doen. En op het strand is een heel andere plek waar je de kans krijgt meer te doen dan bij andere inzetten." Op een dag moeten er minimaal 2 EHBO'ers aanwezig zijn maar het liefst 3 met een maximum van 4. Deze zomer draaiden ongeveer 55 vrijwilligers de post. Hiervan komt ongeveer een derde van buiten Den Haag en zelfs van buiten de regio Haaglanden. Er is ruimte voor een ervaringsplaats, zo wil Jeroen Veenstra graag iedereen een kans bieden om Eerste Hulp praktijkervaring op te doen: "De strandpost heeft verschillende vrijwilligers die net van de opleiding af zijn gekomen en in het verlengde ervaring opdoen. Zij hebben dit seizoen meegelopen en dat heeft een aantal enthousiaste nieuwe vrijwilligers opgeleverd."

Het Rode Kruis werkt op het strand samen met politie Haaglanden en de Reddingsbrigade Den Haag – HVRB.  De samenwerking met de politie (buren) van de strandpost loopt zeer goed laat Jeroen Veenstra zien: "Het aantal contactmomenten met zowel de politie als met de reddingsbrigade is toegenomen." Dit jaar had ook een minpunt zo vertelt de coördinator: "Er is dit jaar helaas ook sprake geweest van een poging tot inbraak. Ze zijn niet binnengekomen en hebben gelukkig niets meegenomen."

 

Locatie en openingstijden                       

"De locatie ligt op de drukste plek van heel Scheveningen, bij de strandafgang waar de meeste toeristen het strand op gaan." Legt Jeroen Veenstra uit. De strandpost ligt op de strandweg naast De Pier van Scheveningen. Vanaf het Kurhaus ligt de post voor de pier, waar naast de trampolines eerst de politiepost komt en vervolgens de EHBO Post van het Rode Kruis. "Hier lopen de mensen ook weer langs als ze van het strand afkomen, zo lopen ze na een dag nog even langs met een verwonding. Ook merken we dat mensen die niet in slechte gezondheid verkeren dicht bij de post een plekje zoeken."

De strandpost is open in de maanden mei en juni in het weekend van 12:00 - 18:00 en kan tijdens slechter weer gesloten zijn. In de maanden juli en augustus elke dag van 12:00 - 18:00 en alleen bij erg slecht weer is de strandpost dicht. In de maand september draaide de post tot ongeveer halverwege de maand (16 september) in het weekend van 12:00 - 18:00 en ook dan kan de post bij slecht weer gesloten zijn. Na half september is het seizoen weer over. Deze openingstijden kunnen per seizoen aangepast worden.

Op dit moment  is de post niet meer op het strand. De post is begin oktober van alle voorzieningen afgekoppeld en is van het strand gehaald. Gedurende de winter verblijft de strandpost op het terrein van het Haagse Rode Kruis. De strandpost zoekt nieuwe vrijwilligers en begint in december met het werven van vrijwilligers voor het seizoen 2014. Tot volgende zomer!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via mail: nrkstrandpost@gmail.com. Neem ook eens een kijkje op de facebookpagina strandpost: https://www.facebook.com/RodeKruisStrandpostScheveningen  Informatie over het opgeven als vrijwilliger voor 2014 kan waarschijnlijk weer vanaf eind van het jaar, meer informatie volgt hierover. Voor meer informatie over het Haagse Rode Kruis kunt u terecht op de website: http://denhaag.rodekruis.nl.