Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Een dag met het biketeam
16 oktober 2013 |

Een dag met het biketeam

 

 

Rick Herrera mee met het Bike team

Maandagavond 9 september fietste ik naar de bijeenkomst van het Bikers team. Bikers avonden blijken behalve voor vergaderen ook gebruikt te worden voor noodzakelijke behendigheidsoefeningen met de fiets. Ondanks de regen reden we met de groep naar een overdekt stukje in de buurt van Madurodam. Daar mocht ik mee oefenen met vaardigheidstrainingen.

Zo leerden we de meest efficiënte manier van opstappen en afstappen van de fiets en waren er combinatieoefeningen die voor de leek niet zomaar te doen waren. Zoals het met redelijke vaart rijden, remmen en afstappen met de voorrem ingedrukt. Door met nog een beetje snelheid de voorrem in te drukken ging de fiets een kwart over de kop. De onderkant van de fiets kon zo makkelijk vastgepakt worden, waardoor je er meteen mee kon doorlopen (om er bijvoorbeeld een trap mee op te rennen).  Ook hebben we het gestructureerd opzetten van een fietslinie geoefend, om bijvoorbeeld publiek tijdens evenementen als Prinsjesdag op afstand te houden of om een slachtoffer af te schermen. Op arrestaties en andere verrichtingen na volgen de bikers bijna dezelfde opleiding als de bikers van de politie.

Prinsjesdag 17 september
Dinsdagochtend 17 september om 09:30 was er een Prinsjesdag briefing bij het Rode Kruis (hierna RK) op locatie Koninginnegracht. Zo'n 25 EHBO-ers waren hiervoor aanwezig. Bike teamoprichter van district Den Haag, Richard Woord, heette iedereen welkom en gaf de noodzakelijke gegevens door wat de inzet betrof voor deze dag. Zo sprak hij over de portofoonfrequentie waarover gecommuniceerd zou worden en wanneer er absoluut niet zonder overleg beslissingen genomen mochten worden. De bijzonderheden op de route werden besproken alsook het aanpassen aan de richtlijnen van de politie.

Na de briefing reden drie bemande RK bussen naar de hun aangewezen EHBO-posten in de stad. Ook de bikersploeg ging op pad. Het Rode Kruis had in totaal vijf locaties op dit evenement. Vier posten verspreid over de route en één op het binnenhof. De bikersploeg was verdeeld in twee teams. Eén team voor de 'buitenring' en ik reed mee met het team voor de 'binnenring'. Voor de komst van de stoet waren we de meeste RK-posten langsgefietst en hadden ze even bezocht om ons alvast de route eigen te maken wat betreft het kiezen van de dichtstbijzijnde post bij een eventuele melding.

Af en toe ging de route over een stuk 'door politie afgeschermd gebied' en reden we binnen de afscheidingshekken met aan weerszijden hagen van publiek. Voor mij was het wel even omschakelen om ineens zo in de kijker te rijden. Voor de ervaren bikers die voor mij reden was dit gesneden koek. Beiden gaven aan al vanaf het eerste uur dat het bikersteam werd ingezet (vier jaar geleden) dit werk te doen. Het viel ze niet eens meer op.

Om het werk op deze dag goed uit te kunnen voeren was een uitstekend richtingsgevoel nodig (als aanvulling op de geleverde routekaarten). Ook moest er rekening gehouden worden met alle veiligheidsmaatregelen en omleidingen. Zo moest er op tijd gekozen worden om de aangewezen binnen- of buitenring te bemannen omdat je er anders gewoon niet meer kon komen met alle gevolgen van dien (een uitzondering werd natuurlijk gemaakt bij calamiteiten of in een spoedeisend geval als een reanimatie). Op een gegeven moment werd het te druk om als bikersgast verantwoord mee te rijden. Ik had echter genoeg gezien en ervaren. Bij een drukke oversteekplek nam ik afscheid en zag ik de bikers snel in de mensenmassa verdwijnen. 

Professioneel en optimaal inzetbaar
De afgelopen dagen hebben me duidelijk gemaakt dat het RK-Biker team een professioneel en optimaal inzetbaar team is; dat veilig en snel moet kunnen fietsen tussen hordes mensen en de 'Eerste Hulp'-kennis en vaardigheden volledig dient te beheersen; de routes van evenementen bijna uit het hoofd moet kennen en dan ook nog de procedures gekoppeld aan het tijdschema moet weten...

Dan heb je aardig wat in huis. De Rode Kruis Bikers (district Den Haag), een team bestaande uit mannen en vrouwen, een team van kanjers! Chapeau.