Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Dodenherdenking 2013
8 mei 2013 |

Dodenherdenking 2013

Rode Kruis 011.jpgVan dekens tot een luisterend oor

"Gelukkig heb ik het weer gehaald" verzucht een oudere dame terwijl Eerstehulpverlener Joop van der Ende (63) haar een deken omwikkeld en naar een stoel leidt. Joop knielt bij haar en luistert naar haar herinneringen. "Hier doen we het voor, een warme hand op de schouder, een luisterend oor", fluistert hij vervolgens. Het is 4 mei 2013 en vrijwilligers van de Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) van het Haagse Rode Kruis ondersteunen bij de Dodenherdenking. Tijdens de Dodenherdenking worden de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog herdacht op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. Dit jaar betuigden naar schatting 4000 mensen in de kou hun respect, waarbij er geen sprake was van grote incidenten. Maar wat doet de EHBO op een dergelijke inzet?

"Vandaag zijn wij vooral gericht op het voorkomen van onderkoeling en koude letsels. De bezoekers staan soms vijf uur in de rij voor het Monument. Omdat zij stil staan worden zij snel koud. Daarom delen wij fleecedekens uit. Wij letten extra op de ouderen. Iedereen heeft last van de kou, maar vooral kwetsbare mensen zoals de ouderen hebben last van de straffe wind." vertelt Joop onder het voortdurende geluid van de Bourdonklok. Het luiden van deze klok is de uitnodiging om de vlakte te betreden en bij het Monument de oorlogsslachtoffers te gedenken. De veteranen betuigen als eerst hun respect en na hun weg langs het monument worden de ouderen die slecht ter been zijn terug gebracht door de reddingsbrigade. Joop vangt met collega Piet de mensen op, wachten met de bezoekers op het vervoer en helpen hun vervolgens in de terreinwagens.

EHBO dienst op de Waalsdorpervlakte

"Blijf de dekens aanbieden! Zoals jullie weten bleken enkele veteranen in de vorige jaren te trots om ‘hun zwakte’ te laten zien" benadrukt Marcel Woord (coördinator) tijdens de briefing. De EHBO- vrijwilligers van het Haagse Rode Kruis verzamelen om 17.00 uur op de Koninginnegracht en arriveren om 18.00 uur ter plekke.

Vijftien vrijwilligers bemannen drie EHBO-posten en twee fietsen. Zij houden toezicht, verzorgen, ondersteunen en bieden eerste hulp indien nodig. Eén post staat bij het begin- en eindpunt, de tweede mobiele hulppost staat halverwege de stoet en de derde bus bij het Monument.

De EHBO’ers houden elkaar constant op de hoogte via hun portofoons. Mocht er ergens anders dan bij de posten iets gebeuren is het Bike team snel ter plaatse.

Iedere vrijwilliger heeft een tas bij zich met basis eerste hulpmiddelen. In de bussen zijn AED’s (standaard uitrusting, wordt gebruikt in geval van een hartstilstand) fleecedekens, thermodekens, verpakkingsdekens, rolstoelen, brancards, zaklampen en een hoop reservemateriaal aanwezig.

De herdenkingsdienst op de Waalsdorpervlakte

Om 20.00 uur schalt de trompet over de vlakte en de veteranen begeven zich naar het Monument. De Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte is de oudste van Nederland en wordt georganiseerd door de Vereniging Erepeloton Waalsdorpervlakte. Het Monument is op de Waalsdorpervlakte, waar fusillades van verzetsstrijders plaatsvonden. De aanwezige diensten zijn het Erepeloton, de politie, de brandweer, de reddingsbrigade en de EHBO van het Haagse Rode Kruis.

Het belang van de aanwezigheid

Op twee kleine verwondingen na (een schaafwond en brandplek) is er gelukkig niets gebeurd. Wel zijn er acht uur lang vijftien EHBO’ers alert op ongevallen op een koude winderige vlakte. Ik heb bewondering voor deze mensen; hun bereidheid om eigen vrije tijd op te offeren om anderen bij te staan zonder vergoeding. Terwijl ze weten dat er waarschijnlijk niets gebeurt. Zij maken dit mede mogelijk. Hoe klein de daadwerkelijke medische hulp ook nodig bleek, ze staan er wel. En dit was maar één van de minimaal 6 evenementen waar iedere EHBO-vrijwilliger staat naast de 10 a 12 cursussen per jaar.

"De ingetogenheid, de verdraagzaamheid, het respect voor de mensen die gevallen zijn. Het grote aantal mensen, jong en oud, die hier na al die jaren nog steeds in weer en wind komen" antwoordt Joop op mijn vraag wat deze dienst zo bijzonder maakt. Als om middernacht de laatste bezoekers van de vlakte zijn vertrokken, bewijzen de reddingsbrigade, de brandweer en de vrijwilligers gezamenlijk hun eer voor het monument. Uiteindelijk sluit het erepeloton af. De bronzen klok stopt en de dienst voor de vrijwilligers zit er op, terug naar de Koninginnegracht.

Rode Kruis 023.jpg