Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Deens bezoek voor Haagse Rode Kruis wijkwinkel
14 juni 2012 |

Deens bezoek voor Haagse Rode Kruis wijkwinkel

Dat de Haagse Rode Kruis wijkwinkel aan de Steenwijklaan van bijzondere waarde is voor de Haagse gemeenschap bleek al uit de Rode Kruis ‘Zelfredzaamheidsprijs’ die hij won in 2011. Nu heeft de wijkwinkel ook internationale belangstelling. Het werd in juni bezocht door een delegatie van het Deense Rode Kruis. En ze waren onder de indruk van de activiteiten hier.Het Deense gezelschap was op uitnodiging van het verenigingskantoor, het Nederlandse Rode Kruis in Nederland. Na de ontvangst daar stond ook een rondleiding in wijkcentrum Moerwijk op het programma en een kijkje in de Haagse Rode Kruis wijkwinkel.

Doorverwijzen
“Sinds de opening zo’n jaar geleden is er een goede samenwerking tussen buurtorganisaties en de wijkwinkel in stadsdeel Escamp. Een gebied waar inwoners gemiddeld vijf jaar minder lang leven. Ook leven ze 10-14 jaar minder lang gezond. We zijn dan ook blij dat mensen ons via doorverwijzing van welzijnsorganisaties en de gemeente weten te vinden“, vertelt directeur Christie
Blijden van het Haagse Rode Kruis aan de acht collega’s uit Denemarken.
Het project Eerste Hulp Bij Administratie, waarbij mensen met een chaotische administratie hulp krijgen om hun financiële zaken weer inzichtelijk te maken, is erg succesvol. Blijden: “De helft van de cliënten is na een jaar hulpverlening zelfredzaam. Voor de andere 50% zoeken we in het eigen netwerk van de cliënt iemand die verder kan helpen of we verwijzen door naar een hulpinstantie.”
 
Samen met Aegon
Het Haagse Rode Kruis werkt binnen dit project samen met Aegon die zelf vrijwilligers levert voor de administratieve hulpverlening. Ook financieren ze de trainingskosten van deze vrijwilligers. Een magnifiek idee, vinden de Denen, dat ze graag ook in Denemarken willen opzetten. Ze zijn wat verbaasd dat het Nederlandse Rode Kruis zo’n succesvol project niet landelijk uitbreidt. “Mensen met financiële problemen raken vaak in meerdere problemen verstrikt, wat kan leiden tot isolement en verwaarlozing. Dat kun je met deze vorm van sociale hulp voorkomen”, aldus een vertegenwoordiger van het Deense Rode Kruis.

Diversiteit
In de wijkwinkel werken twee parttime beroepskrachten, drie stagiaires sociaal maatschappelijk werk en drie vrijwilligers. In 2011 ontving de Haagse Rode Kruis wijkwinkel ruim 500 bezoekers. De hulpvraag is divers. “Dan moeten jullie veel kennis in huis hebben!”, zegt een Deense Rode Kruiser. “Ja, dus trainen we de vrijwilligers goed om de verschillende vragen te kunnen beantwoorden”, aldus Astrid Schuringa, tot juli 2012 coördinator van de wijkwinkel.
 
“We stimuleren mensen hun eigen problemen op te lossen. Ook brengen we geïsoleerde mensen met elkaar in contact. Mensen die elkaar op straat zien, maar elkaar eigenlijk niet kennen.” Directeur Blijden vult aan: “Leuk is dat sommigen die hier met een vraag binnenkwamen nu zelf vrijwilliger zijn.”

Laagdrempelig
Adriënne Slaman, wijkverpleegkundige bij de ‘Zichtbare Schakel’ in Morgenstond schuift aan en vertelt over de meerwaarde van de Haagse Rode Kruiswinkel. “Prettig van het Rode Kruis is dat ze erg laagdrempelig zijn en iedereen helpen. Ze stellen geen strenge criteria, zoals andere instanties. Als ik bij een cliënt ben die ziek is of die vanwege glad weer ‘s winters niet zelf de boodschappen kan doen, dan roep ik de troepen van het Rode Kruis in”, aldus Slaman.
 
Studentendesk
Het Nederlandse Rode Kruis werkt ook samen met Studentendesks, studentenplatforms die projecten organiseren met ondersteuning van het lokale Rode Kruis. Zo organiseert de Haagse Studentendesk met het Haagse Rode Kruis bijvoorbeeld maandelijks ‘Twee aan tafel’, een dineravond voor oudere geïsoleerde wijkbewoners.
Een structurele samenwerking tussen het Deense Rode Kruis en Deense studenten zou waarschijnlijk niet werken. “Bij ons doen studenten liever hun eigen ding, zoals een zomerkamp. Dat is erg succesvol”, aldus een Deense collega.
Evenals het Deense Rode Kruis heeft het Haagse Rode Kruis activiteiten van tijdelijke en structurele aard. “Maar wat is jullie beleid hierin?”, vragen ze. Blijden legt uit dat conform de corporate strategie het uitgangspunt is: mensen stimuleren onafhankelijk te zijn en meer zelfredzaam. Dus bij elk project is steeds de hoofdvraag wat kunnen mensen zelf?

Na deze uitwisseling van kennis, ervaring en ideeën, gaan de Denen vol inspiratie weer huiswaarts.

Cijfers
Waarin verschilt het Deense met het Nederlandse en het Haagse Rode Kruis?
De verschillen in cijfers