Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Cursus ‘Vrienden maken kun je leren’
24 september 2012 |

Cursus ‘Vrienden maken kun je leren’

Wil jij actiever en vaardiger worden in het maken én behouden van vrienden? Meld je dan nu aan voor de cursus ‘Vrienden maken’ van het Rode Kruis, District Den Haag. De cursus ‘Vrienden Maken’ richt zich op mensen vanaf 18 jaar, die - om welke reden dan ook - geen grote vriendenkring (meer) hebben en daar zelf iets aan willen doen.

In zes bijeenkomsten oefen je in vriendschappen aangaan en onderhouden. De belangrijkste inzet: een open en actieve houding.


Ervaringen delen
Vrienden zijn voor ieder mens belangrijk, ze verrijken het leven. Alleen niet iedereen vindt het even gemakkelijk om vrienden te maken of te behouden. Uit onderzoek blijkt dat vriendschap en sociale steun veel bescherming kunnen bieden, bijvoorbeeld tegen depressieve klachten. Tegelijkertijd valt op dat steeds minder mensen nog vertrouwelijke contacten hebben. In een periode van zorgen, is het dan lastig hulp te vragen. Maar ook in goede tijden is het belangrijk om ervaringen te kunnen delen.

Cursusdoel
Doel van de cursus is ervaringen uitwisselen, nadenken over je wensen en grenzen en een realistische kijk op vriendschap ontwikkelen. Daarbij is er aandacht voor een groter zelfvertrouwen en positiever zelfbeeld. Ook oefen je communicatietechnieken en benaderingswijzen.
Erwin is één van de trainers. Over de cursus die hij vorig jaar gaf, zegt hij: "Voordat je met de cursus start, heb je eerst een gesprek met de trainer om te kijken of de cursus bij je past. Bij de eerste bijeenkomst is het natuurlijk nog wat onwennig voor iedereen. Maar, je raakt al snel vertrouwd met de groep en doet in een plezierige sfeer leuke en leerzame oefeningen. Na afloop merken de deelnemers echt dat ze iets aan de cursus hebben gehad. Ze nemen weer contact op met uit het oog verloren vrienden, komen beter voor zichzelf op of zijn actiever als ze iets willen ondernemen. Iedereen leert tijdens de cursus waar hij of zij zelf behoefte aan heeft. Je wordt aangemoedigd, maar nergens toe verplicht. Dat maakt deze cursus bijzonder.”


Cursusdagen en kosten
Met acht tot maximaal twaalf deelnemers kom je eens per week, zes weken achter elkaar, bijeen. De cursus is op maandagavond 5, 12, 19 en26 november 2012 en op 3 en 10 december van 19.30 tot 21.30 uur op de Koninginnegracht in Den Haag. De kennismakingsgesprekken vinden plaats op 29 oktober en 2 november 2012 van 17.00 – 21.30 uur. Later is er nog een 'terugkomdag". De deelnamekosten bedragen €25,=. Met een Ooievaarspas betaal je € 12,50.

Aanmelden
Voor informatie en de inschrijving kun je bellen naar Annet Schaareman, via 070 3505333, of stuur een mail naar aschaareman@redcross.nl. Annet is aanwezig op maandag, dinsdag en woensdag. Daarna wordt je uitgenodigd voor het kennismakingsgesprek.