Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws Astrid Schuringa gaat na anderhalf jaar een nieuw avontuur aan
25 juni 2012 |

Astrid Schuringa gaat na anderhalf jaar een nieuw avontuur aan

Astrid Schuringacoördinator van de Haagse Rode Kruis wijkwinkel vertrekt met haar man en drie kinderen voor vier jaar naar Turkije, waar haar man nu werkt. Trots, maar met pijn in het hart zegt Schuringa na anderhalf jaar haar werk en het Haagse Rode Kruis tabee. “Het voelt alsof je je kind achterlaat.”

Destijds werkzaam als ouderen/volwassenenwerker bij Stichting Mooi zat Schuringa eind 2010 met Rode Kruisers om de tafel het plan te bespreken voor een wijkwinkel in stadsdeel Escamp. Toen ze kort daarna werd wegbezuinigd bij St. Mooi kwam een telefoontje van het Haagse Rode Kruis: ‘Of ze coördinator wilde worden van de wijkwinkel?’. Doel was: het Haagse Rode Kruis dichter bij de mensen brengen. “En daar zijn we zeker in geslaagd”, zegt Schuringa.

Samenwerking
Haar eerste project was vrijwilligers en cliënten werven voor de Eerste Hulp bij Administratie (EHBA). Schuringa’s brede kennis en opgebouwde netwerk in Moerwijk kwam daarbij goed van pas. Het netwerk is inmiddels flink uitgebreid. Dit is te zien bij haar afscheidsborrel op 19 juni 2012.

Verpleegkundigen van de ‘Zichtbare Schakel’, gemeentemedewerkers,  sociaal-maatschappelijkwerkers, Rode Kruiscollega’s en ook de wijkagenten Elaine Zeefuik en Alfred Goeptar - werkzaam in Morgenstond-Zuid - zijn aanwezig. “In gesprek met wijkbewoners krijg ik veel te horen. Als ik denk dat iemand hulp van het Haagse Rode Kruis kan gebruiken, dan stuur ik diegene daar naar toe”, aldus Zeefuik. Het contact tussen de wijkwinkel en de wijkagenten resulteerde ook in een voorlichtingsavond over ‘Veiligheid’ voor wijkbewoners. Goeptar: “Veel mensen meldden zich toen meteen aan voor het ‘Burgernet’.
Dat samenwerking tussen de verschillende partijen effectief is, blijkt ook tijdens de afscheidsborrel. Een wat verwarde man die voor de deur van de wijkwinkel staat, wordt opgevangen door de aanwezige wijkverpleegkundigen en wijkagenten.Top vier (hulp)vragen
Schuringa vertelt dat ze sinds het begin ook verantwoordelijk was voor de coördinatie van de lopende activiteiten en de ‘open inloop’. “Mensen kwamen vragen wie we zijn en wat we doen. Zo stond op dag één plots de bovenbuurvrouw, die haar huis was uitgezet, met wat huisraad op de stoep. Ze wist zich geen raad en kon bij ons haar spullen tijdelijk kwijt. Wij verwezen haar vervolgens naar de juiste hulpinstantie. Toen ik een dag een witte broek aan had, vroeg iemand: “Zuster, kan ik hier ook bloed prikken?”, aldus Schuringa. Juist de openheid, dat iedereen met elke vraag binnen kan wandelen, is een succes gebleken voor de wijkwinkel. Uitgangspunt is mensen te stimuleren zelf hun probleem op te lossen. Schuringa: “Wij zijn slechts een steun. Als bijvoorbeeld een vrouw met relatieproblemen radeloos bij ons aanklopt, gaan wij een gesprek aan over de stappen die ze kan ondernemen. We zorgen dat ze zelf in staat is echtscheiding aan te vragen, een nieuwe woning en werk te zoeken.” Inmiddels weten de meeste mensen waar ze voor terecht kunnen in de Haagse Rode Kruis wijkwinkel. Zeventig procent van de bezoekers zie je na hun eerste bezoek niet meer. De rest komt regelmatig nog binnenwandelen. De top vier van meest geboden hulp en/of vragen:
  1. EHBA
  2. Hulp bij uitleg van officiële brieven/formulieren
  3. Vragen over woning/huurproblemen
  4. Vragen over EHBO-cursussen

Schuringa is blij dat er van ouders en scholen meer belangstelling is voor de EHBO-cursussen. Het Haagse Rode Kruis wil dit toekomstig uitbreiden. “Het is belangrijk dat als er ergens nood is, je het leven van een medeburger kunt redden”, zegt Schuringa. Ze streeft naar meerdere wijkwinkels van het Haagse Rode Kruis met het zelfde open karakter, maar toegespitst op de problematiek in de betreffende wijk in de stad.En een uitbreiding van Rode Kruis wijkwinkels landelijk vindt ze ook erg functioneel, want dan weten mensen waar ze terecht kunnen in de wijk als er een ramp is.

Rode Halve Maan
Schuringa wil haar ervaring voortzetten met vrijwilligerswerk bij de Rode Halve Maanvereniging in Turkije, een zusterorganisatie van het Nederlandse Rode Kruis. En wie weet kan ze vanuit daar nog een samenwerking aangaan met het Haagse Rode Kruis. “Dat zou fantastisch zijn.”

Het Haagse Rode Kruis wenst Astrid Schuringa veel succes met haar nieuwe voornemens.

Aanmelden EHBO
Wilt u meer weten of zich aanmelden voor de EHBO-cursussen van het Haagse Rode Kruis? Neem dan contact op met het Haagse Rode Kruis, tel. 070 3599688, e-mail: infodenhaag@redcross.nl .