Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Den Haag Actueel Nieuws ‘We willen het niet zien gebeuren, het besef dat we het hadden kunnen voorkomen is sindsdien toegenomen’
25 juni 2015 |

‘We willen het niet zien gebeuren, het besef dat we het hadden kunnen voorkomen is sindsdien toegenomen’

Op 20 juni 2015 vond een voorlichting en een presentatie van Het Rode Kruis plaats op de Haagse Markt, waarbij vrijwilligers van de Haagse afdeling alle beschikbare informatie gaven aan de kraamhouders, bezoekers en lokale bewoners.

 

Koffiehuis

Aanleiding voor de aanwezigheid van het Rode Kruis waren de gebeurtenissen op die ene dag die velen bij zal blijven. Het was niet alleen de hartstilstand maar ook alles daaromheen wat mensen deed beseffen dat het voorkomen had kunnen worden met kennis en kunde die het Rode Kruis te bieden heeft. 'Doordat mensen geen EHBO-diploma hebben wisten ze niet hoe ze daarop moesten anticiperen' aldus een medewerkster van het Rode Kruis. We staan niet ver van de plek waar het is gebeurd, het plaatselijke koffiehuis. 'Nu wordt ze de kans geboden om meer te weten te komen over levensreddend handelen en uiteindelijk deze kennis te verkrijgen.'  

 

Foto 1 Haagse Markt Konrad.jpg  

De Haagse afdeling was met een stand aanwezig op de Haagse Markt

 

Tussen groente en fruit

'Een ongeluk zit in een klein hoekje' zegt een van de marktkooplui. Zijn hoofd beweegt van links naar rechts, kijkend of zijn producten aantrekkelijk in de kraam liggen. Naast hem, tussen de groente en het fruit, staat een collectebus van het Rode Kruis. 'We willen het niet zien gebeuren, terwijl we niks kunnen doen. Het besef dat we het hadden kunnen voorkomen is sindsdien toegenomen, nu nog meer  door de aanwezigheid van het Rode Kruis'. Het belang van hulpverlening en elkaars steun wordt bekrachtigd door jongeren van de praktijkschool De Einder die samen met andere Rode Kruis vrijwilligers met collectebussen zijn uitgerust.

 

AED-punten

Een druk bezochte locatie, waarbij de bedrijvigheid de hoofdrol speelt. Marktkooplui schreeuwend om aandacht van bezoekers, kopers die van de ene naar de andere kraam lopen, kleine en grote voertuigen die tussen deze twee groepen staan of een bestemming proberen te bereiken. Een noodkreet zou niet onopgemerkt moeten blijven. 'Wat me opvalt is dat de enige aanwezige AED (Automatische Externe Defibrillator) in de buurt bijna een kilometer verderop is' zegt een medewerker van het Rode Kruis, in het dagelijks leven werkzaam als verpleegkundige. De markt beschikt over een aantal BHV punten, hoewel deze alleen over basismaterialen zoals verband en pleisters beschikken. 'Er moeten gewoon meer AED-punten aanwezig zijn'. Dit wordt bevestigd door een AED-app op een smartphone, die alle AED-punten in kaart brengt. Met maar één in de buurt van de Haagse Markt.     

 

Foto 2 BHV punt Haagse Markt Konrad.jpg 

Eén v​an de BHV-punten op de Haagse Markt

 

Zelfredzaamheid

Bij navraag blijkt dat de marktmeesters en toezichthouders over een EHBO-diploma beschikken. Er zijn hier maar een handvol marktkooplui die beschikken over een EHBO- of BHV- diploma. 'Vandaag al werden een aantal mensen onwel', zegt een van de Haagse Rode Kruis medewerkers. 'Uiteindelijk gaat het erom dat men zichzelf en elkaar kan helpen. Zelfredzaamheid moet vanzelfsprekend worden'.