Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling 's-Hertogenbosch Dit doen we Op zoek naar familie Opsporing en contactherstel

Opsporing en contactherstel

Opsporing en contactherstel (tracing)
anka_offeringa.jpgAnka Offeringa is al jaren onze tracing-vrijwilliger. Nu en dan zie je haar ineens verschijnen op kantoor, maar meestal werkt ze alleen en in stilte aan haar taak: in gesprek met vluchtelingen en asielzoekers zoveel mogelijk gegevens verzamelen om vervolgens een verzoek in te dienen voor opsporing en/of contactherstel van familieleden die elkaar in de wereld zijn kwijtgeraakt.
 
 
De formulieren die hierbij worden gebruikt moeten zorgvuldig worden ingevuld, wat vaak al een probleem is omdat adressen niet altijd bekend zijn. Via Den Haag en Genève reizen de formulieren vervolgens de aardbol over naar het land waar het laatste contact is geweest. Daarna begint de zoektocht, soms letterlijk in de jungle of op een kameel. Soms door Rode Kruis vrijwilligers, soms via andere organisaties ter plaatse. Een zoektocht die maanden kan duren, misschien wel jaren. Families die op de vlucht zijn geslagen en elkaar onderweg zijn kwijtgeraakt, vaak niet eens weten of hun ouders of kinderen nog leven.
 
Veel contacten worden hersteld dankzij moderne technieken zoals mobieltjes en internet, maar in veel landen zijn deze middelen nog niet beschikbaar. Met radioberichten en lokale muurkranten probeert het Rode Kruis dan mensen op te sporen.
 
Vaak zijn de gegevens die Anka probeert te achterhalen onvoldoende en moet een dossier worden afgesloten zonder resultaat. Soms komt er bericht dat gezochte persoon is overleden. Groot is natuurlijk de vreugde als er bericht terugkomt dat familie is gevonden!
 
Naast het opsporingsverzoek (het zgn. Tracing Request) kunnen de cliënten ook een bericht sturen naar familie waar normale post niet werkt. Ook kunnen er politieke redenen zijn om mensen een bericht te sturen via het Rode Kruis. Deze berichten heten Red Cross Messages.
 
Anka Offeringa heeft gemiddeld 2 verzoeken per maand. Dat lijkt niet veel, maar rondom zo'n verzoek gebeurt van alles. Het maken van een afspraak gaat vaak niet van een leien dakje, een vervolgafspraak is vaak nodig. Het navragen van de stand van zaken van een verzoek in Den Haag, het opnieuw opsporen van degene die het verzoek heeft ingediend omdat hij inmiddels weer is verhuisd. En natuurlijk het terugkoppelen van het resultaat -positief of negatief -, het zijn vele uren waar Anka haar tijd aan besteedt.
 
Anka werkt samen met Vluchtelingenwerk en voornamelijk religieus georiënteerde organisaties voor vluchtelingen, waaronder noodopvang. In een enkel geval ook met Amnesty International.
 
Om meer bekendheid te geven aan het tracingwerk van het Rode Kruis bezoekt Anka zogenaamde zelforganisaties en geeft daar informatie en advies. Posters en ander pr-materiaal hangen inmiddels in de gebouwen van diverse vluchtelingenorganisaties, het AZC, maatschappelijk werk en huisartsen.
Kortom, de taak van de tracing-vrijwilliger is niet beperkt tot het invullen van een formulier, verre van dat!
 
Sinds vorig jaar werkt Anka samen met collega-vrijwilligers in het Tracingteam Brabant Oost. Op deze manier wordt deskundigheid en motivatie bevorderd, kan men samen op huisbezoek of kan bij ziekte of vakantie iemand anders waarnemen.
Anka ziet ook bij het tracingwerk een toenemende papierwinkel ontstaan en vraagt zich af of dit nog in goede verhouding staat met het werkelijke contact met de doelgroep, de vluchteling. Gezien het relatief kleine aantal hulpvragen is het papier- en computerwerk alsmede het bijhouden van alle informatie over de politieke situaties en ontwikkelingen in landen elders in de wereld wel een grote bijkomende investering in tijd.
 
In de toekomst zal Tracing verder digitaliseren. Er komt een tijd dat cliënten zelf digitaal een TR- of RCM-formulier kunnen invullen. Ook zullen er vaste spreekuren komen op een locatie in de regio.
 
Voorlopig zien we Anka Offeringa en haar cliënten nog regelmatig in ons gebouw!