Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling 's-Hertogenbosch Actueel Nieuws Wil je ook iets betekenen voor de vluchtelingen?
20 april 2016 |

Wil je ook iets betekenen voor de vluchtelingen?

​60 miljoen vluchtelingen op de vlucht

​De aangrijpende beelden van vluchtelingen en migranten in Europa hebben ons allemaal diep geraakt. Bijna 60  miljoen mensen zijn wereldwijd gevlucht voor oorlog en geweld, het grootste aantal ooit. Ook raken mensen op drift als gevolg van economische omstandigheden. Een deel van al deze mensen bereikt ook Europa. Voor hen hebben wij in Europa een bijzondere verantwoordelijkheid. Ieder heeft recht op een veilige en menselijke opvang als hij of zij huis en haard heeft moeten ontvluchten. 

Vergroten van onze hulpverlening

Het Rode Kruis is een humanitaire noodhulporganisatie met beginselen van neutraliteit, onpartijdigheid, onafhankelijkheid en bovenal menslievendheid. Wij kiezen geen partij, behalve voor de meest kwetsbaren. Wij vinden daarom dat dit het moment is voor het Rode Kruis om in Nederland de hulpverlening aan vluchtelingen en asielzoekers te vergroten, maar ook de talloze initiatieven die in de samenleving aan het ontstaan zijn te helpen faciliteren. Natuurlijk is de discussie in Nederland rondom vluchtelingen en migranten politiek geladen, maar dat betekent niet dat wij als Rode Kruis in de hulpverlening langs de kant moeten blijven staan. Neutraliteit behouden, met het oog op de meest kwetsbaren onder ons, is een van de moeilijkste posities om in te nemen, maar als Rode Kruis kunnen en moeten wij dat. 


Hoe werkt Ready2Help?
Ready2Help is een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis om spontane hulp van burgers bij grote rampen beter mogelijk te maken. Via dit burgerhulpnetwerk kunnen mensen opgeroepen worden op momenten dat het echt nodig is om te komen helpen. Bijvoorbeeld nu, tijdens de hulp aan vluchtelingen waarvoor het Rode Kruis met spoed op zoek is naar extra Ready2Helpers als tolken, verpleegkundigen en extra EHBO'ers. 

Ready2Helpers worden opgeroepen op basis van de woonplaats en afhankelijk van de vraag in de regio. Via SMS, telefoon en/of email worden de Ready2Helpers opgeroepen met de vraag of ze op een bepaald moment op een bepaalde plek aanwezig kunnen zijn voor een bepaalde taak. 
Ook graag aansluiten bij het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis? Meld je dan nu aan via www.ready2help.rodekruis.nl