Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling De Langstraat Dit doen we Op zoek naar familie

Op zoek naar familie


Een land verscheurd door een gewapend conflict. Een stad in puin na een aardbeving. De eerste vraag die rijst bij de overlevenden: ‘waar is mijn familie?’ Het Rode Kruis helpt het contact te herstellen tussen mensen die elkaar zijn kwijtgeraakt. Mensen raken elkaar ongewild uit het oog door een oorlog of ramp. Het Rode Kruis helpt wereldwijd bij het opsporen van naasten die gemist worden.

De opsporingsactiviteiten zijn van wezenlijk belang voor heel veel mensen. Door het einde van de oorlog in Sri Lanka en het voortdurende conflict in Somalië verloren veel families contact met elkaar. Het Rode Kruis is aanwezig. Daar,in de landen waar de ramp of het conflict plaatsvindt. En hier, waar vluchtelingenfamilies hopen op bericht van hun geliefden.
Wie?
Het Nederlandse Rode Kruis helpt mensen bij het opsporen van en het contactherstel tussen familieleden en dierbaren die van elkaar gescheiden zijn geraakt. Het contactverlies is het gevolg van een gewapend conflict of een ramp in het buitenland. De hulpvrager verblijft in Nederland.
 
Wat?
Rode Kruis bericht
Bij oorlogen en rampen is de kans groot dat postbezorging en telefoonverkeer uitvallen. Rode Kruis berichten zijn dan soms de enige manier om in contact te komen en te blijven met familie. Een Rode Kruis bericht is een open familiebericht dat via het Internationale Rode Kruis-netwerk overgebracht wordt aan de geadresseerde.
 
Opsporingsverzoek
Het Rode Kruis helpt bij het opsporen van familie met wie het contact verloren is gegaan tijdens een oorlog of ramp. Met informatie die de aanvrager verstrekt gaat het Rode Kruis actief opsporen, in binnen- of buitenland, afhankelijk van de informatie en mogelijkheden in het land ter plaatse.
 
Welke gegevens?
Om een Rode Kruis bericht te schrijven of een opsporing te starten zijn de volgende gegevens in ieder geval nodig: naam en geboortedatum van de gezochte persoon en het laatst bekende adres. Tevens willen wij informatie over de omstandigheden van het contactverlies. Hoe meer gegevens beschikbaar zijn, hoe groter de kans dat een opsporing in behandeling genomen wordt en tot een positief resultaat leidt.
 
Wanneer niet?
Het doel van de hulpvraag is contactherstel tussen familieleden. Wanneer hier geen sprake van is wordt het verzoek niet aangenomen. Ook opsporingsverzoeken vanwege een juridische reden worden niet geaccepteerd. Daarnaast is het afhankelijk van de beschikbare informatie en de situatie in het land of gebied waar gezocht moet worden (veiligheid, toegankelijkheid) of het Rode Kruis een verzoek in behandeling neemt.
 
Voor meer informatie zie onze website www.vermistepersonen.nl
 
Contact
Het Nederlandse Rode Kruis heeft in het hele land actieve vrijwilligers die zich bezighouden met activiteiten rondom opsporing en contactherstel. De vrijwilligers georganiseerd in tracingteams nemen de hulpvraag op. U kunt contact opnemen met het tracingteam bij u in de buurt: prmvandewiel@home.nl