Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling De Bilt Actueel Nieuws Terugblik opvang vluchtelingen in Vierstee
7 oktober 2015 |

Terugblik opvang vluchtelingen in Vierstee

​​

Veel dank voor vrijwilligersinzet bij vluchtelingenopvang

​De burgemeester van De Bilt heeft alle vrijwilligers die zich hebben ingezet voor de noodopvang van vluchtelingen in Maartensdijk uitgebreid en welgemeend bedankt. Daarbij waren ook Rode Kruis vrijwilligers aanwezig.
Intense verhalen, ontspannen momenten, samen bidden, lachen, fietsen, eten, voetballen. Maartensdijk was gastvrij en behulpzaam.
Er zijn 95 vluchtelingen opgevangen van 9 verschillende nationaliteiten. Een mix van gezinnen, alleenstaanden en zelfs een jong meisje. Met behulp van tolken kon er gecommuniceerd worden.
De Rode Kruis EHBO vrijwilligers boden hulp bijvoorbeeld bij het behandelen van grote blaren, die op de vluchtroute in de bergen waren opgelopen. De welkomwinkel in Utrecht zorgde voor kledingpakketten, die werden aangevuld door spontaan gebrachte spullen en nieuw ondergoed dat de gemeente aanbood. Het was een hele organisatie, waar zo'n 200 mensen bij geholpen hebben!
Na 6 dagen zijn de vluchtelingen overgeplaatst naar Zutphen. Het minderjarige meisje is naar een speciale opvang. We hebben een ongekend drukke tijd achter de rug, maar kijken terug op de indrukwekkende inzet van onze Rode Kruisers. De reacties waren hartverwarmend.
 Allemaal heel, heel hartelijk dank! 

De verhalen van vluchtelingen zijn soms erg schokkend, en kunnen diepe indruk gemaakt hebben. Mocht je blijven piekeren of slecht slapen: voor vrijwilligers van het Rode Kruis heeft het Rode Kruis een aangepast nazorg protocol ontwikkeld. Tijdens kantooruren kun je bellen met 070 - 44 55 678 of een mail sturen naar nazorg@redcross.nl. Aanvullend op dit protocol zijn ook Verwerkingstips opgesteld.