Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling De Bilt Actueel Nieuws "Gastarbeider" uit Mongolie
22 januari 2013 |

"Gastarbeider" uit Mongolie

 Vrijwilligers van de Afdeling De Bilt van het Rode Kruis halen eenmaal per maand het oud papier op in Groenekan. Een zware klus, waar extra spierkracht altijd welkom is! Ditmaal kwam er hulp van een wel heel opmerkelijke kant: de heer Byambaa uit Mongolië, te gast in De Bilt, zette zich op 12 januari in om alle bakken te helpen legen en bij te dragen aan de fondsenwerving van onze afdeling!
De heer Ganbold Byambaa is secretaris van de regionale afdeling van het Mongoolse Rode Kruis in de provincie Dornod. Hij is gewend aan zwaar werk, en dat was goed te merken. Hij kent dergelijke bakken niet, en ging tot schrik van de ervaren “papierlopers” op een gegeven moment onderuit met een van de bakken.
Na afloop vertelde hij dat hij niet moe was en het leuk had gevonden om mee te doen met onze vrijwilligers. Jammer dat er geen taal was, waarmee ze met elkaar konden pra-ten, behalve gebaren-taal!
Hij heeft veel te maken met activiteiten om geld op te halen voor het Rode Kruis in Mongolië. De problemen daar zijn wel van een andere orde dan bij ons, door de bittere armoede waarin vooral ouderen terecht komen. Er komt geld binnen van de leden ter plaatse, van lokale sponsoren en via het Luxemburse Rode Kruis, dat vooral besteed wordt aan sociale hulp.
Het Nederlandse Rode Kruis ondersteunt waterprojecten in Mongolië, deze zijn echter niet in Dornod. We bedanken de heer Byambaa van harte voor zijn hulp, (en Hans Saarloos voor het interview).