Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling De Bilt Actueel Nieuws Nieuwjaarsreceptie 2016
11 januari 2016 |

Nieuwjaarsreceptie 2016

Jubilarissen 2016 bij Rode Kruis De Bilt 

Het was tezamen 140 jaar vrijwilligerswerk, zei burgemeester Arjen Gerritsen bij de nieuwjaarsreceptie van het Rode Kruis! En dat kan de Biltse gemeenschap niet missen, al die duizenden uren hulp, zoals een luisterend oor of aanwezigheid bij noodsituaties. We werden uitgebreid en welgemeend bedankt voor alle inzet van het Rode Kruis.

In het afgelopen jaar was dat uitzonderlijk veel vrijwilligerswerk, zo memoreerde oud voorzitter Douwe Tijsma in zijn terugblik op 2015, met verassingen zoals Koninklijke onderscheidingen, een kerstinloop met veel verhalen van eenzame mensen, een enorme drukte bij de vluchtelingenopvang en vele kilo's opgehaald oud papier. 

De nieuwe voorzitter Martin Neele gaf een vooruitblik op 2016, waarbij hij beloofde dat het bestuur zich zou inspannen om al het vrijwilligerswerk van onze actieve afdeling op een goede manier te besturen . 

De burgemeester reikte de onderscheidingen uit aan zeven jubilarissen en sprak ze allen persoonlijk toe. Daarna kregen ze hun medaille of gesp opgespeld, een bijbehorende oorkonde en een mooie bos bloemen. 

Esther Jacobsen: is 10 jaar vrijwilliger bij de jeugdgroep. Zij is een rustpunt bij de jongeren, kan supergoed schoenendozen versieren voor de kerstactie, en heeft altijd oplossingen voor digitale problemen.
 Bertwin van Voorst: is ook 10 jaar vrijwilliger bij de jeugdgroep en valt op door zijn vasthoudende inzet voor het inzamelen van geld zoals collecteren en pannenkoeken of wc-papier verkopen voor serious request. Hij is een gewillig slachtoffer voor de jeugd die oefent voor het jeugd EHBO diploma met mitella's of Heimlich greep! 
Diny de Bye: is alweer 10 jaar vrijwilliger bij de sociale hulp. Ze heeft als welfare werkster vele broddelwerkjes ongevormd tot keurige breisels, maar is vooral bekend om haar "schooien" bij de winkeliers op de Hesssenweg. Ze haalt dan de mooiste cadeaus op voor Bingo of Rad van Fortuin, en is ook bijna ieder jaar de collectant die het meeste geld ophaalt. Ze kan heel goed uitleggen waarom het Rode Kruis zo belangrijk is! 
Henny van Engelen: is 20 jaar vrijwilliger bij de sociale hulp, organiseert en coördineert de activiteiten in De Bilt en Maartensdijk -inclusief vervoer en catering-, en zorgt voor fraaie zelfgemaakte cadeaus voor de verkoop. Ze is ook een van de organisatoren van de jaarlijkse vakantieweek. Ze doet nog veel ander vrijwilligerswerk, waarvoor ze in 2013 een Koninklijke onderscheiding heeft gekregen. 
​Cor Lam: is 20 jaar vrijwilliger bij de noodhulp en een beetje erfelijk belast met een hele familei bij het Rode Kruis. Hij zorgt ook voor het in orde houden van de materialen die nodig zijn bij EHBO inzetten en hij haalt het oud papier op in Groenekan. Dat is een belangrijke inkomstenbron voor het rodekruiswerk. Van hem wordt verteld dat hij met zijn grote eeltige boerenhanden geen raad wist met het reanimeren van een babypop, maar je kunt op hem vertrouwen in een noodsituatie! 
Johan van Mansum: hij is 30 jaar vrijwilliger en eigenlijk dé chauffeur van de afdeling. Als beroepschauffeur is hij verknoopt met onze PAM ( = de rolstoelbus). Hij heeft diverse merken van bussen meegemaakt, ook in de provincie Utrecht waar hij het SIGMA team leidde. Hij heeft ook vele jaren EHBO ervaring en talloze inzetten gedraaid. Elk jaar is hij een week "verdwenen" naar de Vierdaagse in Nijmegen. 
Caatje Baud: zij is 40 jaar vrijwilliger, eerst in de colonne (de EHBO noodhulp), later als welfare werker. Aan haar zijn briewerkjes niet besteed, wel verslagen maken en voor de koffie zorgen. Talloze Biltenaren hebben van haar gezelschap genoten. De laatste jaren maakt ze deel uit van de telefooncirkel. Helaas was haar gesp met de vier kruisjes niet geleverd, dus ze heeft nog een kleine herhaling tegoed!