Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling De Bilt Actueel Nieuws Hulp vluchtelingen
30 september 2015 |

Hulp vluchtelingen

​​Rode Kruis de Bilt actief voor vluchtelingen 

Sinds 30 september is de vluchtelingenopvang uitgebreid met een locatie voor 100 mensen in Maartensdijk (De Vierstee). (Deze noodopvang is op 5 oktober alweer opgeheven. De vluchtelingen zijn overgebracht naar een andere lokatie)​
 In Utrecht worden 500 vluchtelingen opgevangen in de Jaarbeurs, voornamelijk mannen. In Zeist en Kockengen is opvang geregeld in sporthallen voor 150 resp. 115 mensen, allemaal gezinnen.
Deze mensen komen voornamelijk uit Syrië. Ze verblijven kort in de opvang, maximaal 72 uur, kunnen er tot rust komen, douchen, eten en medische zorg krijgen. En vooral warme kleren!

Het Rode Kruis helpt met logistiek, opvang en medische verzorging. Ook sorteren, bundelen en uitreiken van kleding en spullen voor de welkomwinkel wordt door het Rode Kruis geregeld. Allemaal werk voor vrijwilligers.
 Natuurlijk doen de Rode Kruisers uit De Bilt ook mee. En de drukte in Maartensdijk- zo dicht bij huis maakt de hulpvraag extra zichtbaar. Iedere week zijn er minstens 10 vrijwilligers uit onze afdeling een dag, dagdeel of nacht bezig. Vanuit Utrecht worden de aanmelders ingeroosterd. Ook onze gasten uit Dornod (Mongolië) helpen mee. Ze zijn gewend aan rampenopvang in hun eigen land. En onze jeugdvrijwilligers doen mee. We krijgen ook aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers.

​​ Intussen worden er bij diverse scholen inzamelingsacties gehouden. De Nijepoortschool haalde hiermee zelfs een reportage bij MAX tv (21 september 17.40 NPO 2) met hun actie die bijna 800 euro opbracht. Goed dat het Rode Kruis er is voor deze mensen die alles kwijt zijn en de oorlog moesten ontvluchten! ​