Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Castricum Actueel Nieuws Samen 2 voorziet in behoefte van ouderen
10 november 2015 |

Samen 2 voorziet in behoefte van ouderen

Het maatjesproject blijkt aan te sluiten bij behoefte van alleenstaande ouderen

 

Twee jaar geleden is bij de Rode Kruisafdeling Castricum het maatjesproject Samen 2 van start gegaan. Coördinator Laurens Gischler wist al vrij snel een aantal deelnemer te koppelen aan vrijwilligers die het leuk vinden om ochtend of middag door te brengen met een ouderen of iemand met een beperking. In totaal zijn er nu 18 'matches'.

Het maatjesproject is opgezet om eenzame mensen uit hun isolement te halen. Dat kunnen ouderen zijn, maar ook mensen met een beperking. Leeftijd is minder belangrijk en de deelnemer hoeft ook niet per se alleenstaand te zijn. 

Samen 2 koppelt een deelnemer en een vrijwilliger om minimaal twee maal per maand samen iets te doen. De invulling van de afspraak staat vrij: een kopje koffie drinken, een wandeling maken of samen iets ondernemen.
Van de vrijwilliger, die deelneemt aan Samen 2, wordt verwacht dat hij/zij het leuk vindt om een ochtend of middag met een deelnemer op te trekken.

Om tot een goedeSamen 2.jpg 'match' te komen, heeft de projectcoördinator vooraf een intakegesprek met beide partijen. Voordat de eerste afspraak wordt gemaakt, maken deelnemer en vrijwilliger kennis met elkaar.

Inmiddels is gebleken dat met name bij alleenstaande ouderen die zich alleen voelen de Samen 2-vrijwilligers een rol kunnen spelen bij het doorbreken
van hun eenzaamheid en dat de ouderen positiever in het leven komen te staan.

Wie informatie wil over Samen 2 of belangstelling heeft om deel te nemen, dan wel vrijwilligers te worden, kan contact opnemen met coördinator Laurens Gischler, tel. 06-52664466, e-mail gischler@ziggo.nl