Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Castricum Actueel Nieuws Maatjesproject Samen 2 biedt veel gezelligheid
24 oktober 2013 |

Maatjesproject Samen 2 biedt veel gezelligheid

Weer of geen weer, Marie-Louise Janssen en Greet Weel lopen twee keer per week gearmd naar de mooiste plekjes van Castricum. De dames vormen een koppel van het maatjesproject 'Samen 2' van het Rode Kruis en kletsen en lachen wat af.

Samen 2 koppelt vrijwilligers aan een oudere met vaak een specifieke vraag. Soms is dat gewoon samen een kop koffie drinken of een goed gesprek hebben. Marie-Louise Janssen levert een bijdrage aan de levensvreugde van Greet WGreet Weel en Marie-Louise Janssen (1).jpgeel door twee keer per week met haar op stap te gaan: "Begin juni dit jaar kreeg ik het verzoek of ik kennis wilde maken met Greet en ondanks de 22 jaar leeftijdsverschil bleek bij de kennismaking dat we erg goed bij elkaar pasten. Greet was jarenlang wijkverpleegkundige in Castricum en woont nog op zichzelf. Ik kom uit Maastricht, woon sinds 1969 hier en heb op Duin en Bosch gewerkt als psychiatrisch verpleegkundige."

De dames zijn beiden natuurgenieters en zoeken daarom vaak de buitengebieden op. Greet: "Ik ben nogal gefocust op de fauna en vooral van vogels kan ik erg genieten. Dat doe ik doorgaans in stilte, want ik denk meer dan dat ik praat. Toch kletsen en lachen we ook heel wat af. In mijn bewegingen ben ik wat beperkt omdat ik mijn linkerschouder ooit heb gebroken, wat nooit meer goed gekomen is. Als ik alleen wandel blijf ik in de buurt van mijn woning en daarom ben ik zo blij met de steun van Marie-Louise. Zo kom ik nog eens op mooie plekken als het Hendriksveld en het oorlogsmonument."

Niet van suiker
Het koppel verveelt zich tijdens hun wekelijkse uitstapje volgens Marie-Louise geen moment: "We bespreken niet alleen de wereldproblemen, maar bijvoorbeeld ook onze jeugdervaringen. Het klikte ook meteen wat onze muzieksmaak betreft. Zodoende hebben mijn partner en ik Greet een keer meegenomen naar een concert in de St. Annakerk in Egmond aan Zee. Daarna spraken we hier af in de Pancratiuskerk voor een orgelconcert, waar Greet zelf lopend naartoe kon komen."

Greet Weel en Marie-Louise Janssen (2).jpgUiteraard konden de dames afgelopen zomer vrijwel steeds genieten van de zon, maar dat betekent niet dat er met slecht weer niet wordt gewandeld: "De paraplu gaat altijd mee. Zomers gebruiken we die als parasol en als het regent gaan we ook op pad. We zijn nu eenmaal niet van suiker en de meeste regen valt toch naast je. Alleen als het gevaarlijk glad mocht gaan worden, zullen we wat anders moeten bedenken", aldus Greet.

Projectcoƶrdinator
Marie-Louise en Greet zijn dus een mooie voorbeeld van een koppel zoals het Rode Kruis dat bij Samen 2 graag ziet. Marie-Louise: "Het geeft me veel voldoening om dit nuttige werk te doen en het verlangt weinig extra's van me. Ik doe hierbij ook een oproep aan iedereen die wat tijd beschikbaar heeft om zich aan te melden."

De projectcoƶrdinator van Samen 2 is Laurens Gischler, die best nog wat vrijwilligers zou willen verwelkomen. Maar misschien zijn er ook ouderen die na het lezen van dit verhaal enthousiast zijn geworden en zich voor dit project willen aanmelden. Dat kan ook altijd. Laurens Gischler heeft vooraf een gesprek met de vrijwilliger en de deelnemer om te beoordelen of er een goede match is tussen beide partijen. Belangstellenden kunnen hem bellen op 06-52664466.

Zondag Ochtendblad 20 oktober 2013
Tekst en foto's Hans Boot