Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Brunssum Dit zijn we

Dit zijn we

 
​Ruim 80​ jaar afdeling Brunssum Rode Kruis in Brunssum
 
Burgemeester F.A.J. Schmier richtte op 15 juli 1935 de afdeling Brunssum van het Nederlandse Rode Kruis op. Hij werd tevens de eerste voorzitter.
Op 15 oktober 1936 werd de eerste transportafdeling van afdeling Brunssum opgericht. Vanwege hun kennis op het medische vlak, waren de eerste commandanten, allen doktoren. Dit was voor een transportcolonne tijdens de hulpverlening natuurlijk heel belangrijk.
 
Tegenwoordig kent het Nederlandse Rode Kruis verschillende Portefeuilles. Binnen de afdeling Brunssum zijn drie portefeuilles herkenbaar. 

Zo is er de portefeuille Zelfredzaamheid, bestaande uit het geven van Workshops (Risicos in en om het huis en Sterk door je netwerk), Bijzondere Vakanties en de Contact Cirkel. De zelfredzaamheid is erop gericht de eenzaamheid te verminderen en de zelfredzaamheid van mensen in een zeer kwetsbare situatie te versterken. Want het hebben van contact is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het meest herkenbare van de Bijzondere Vakanties is het J. Henry Dunant vakantieschip, waar chronisch zieken met behulp van het Rode Kruis van een onbezorgde vakantie kunnen genieten. 

De portefeuille Noodhulp is onderverdeeld in een tweetal hoofdtaken, te weten lokale en nationale noodhulp. Hierin is de afdeling Brunssum duidelijk aanwezig bij de lokale evenementen, zoals de Parade, de Parelmarkt of de Parelloop. Op nationaal niveau zullen de vrijwilligers Bevolkingszorg zich inzetten bij grootschalige rampen, zoals gebeurd is bij de grote brand in de flatgebouw aan de Europalaan in 2010 of bij calamiteiten zoals hoogwater van de Maas (1993 en 1995). 

Vanaf 2011 is de portefeuille Vrijwilligersmanagement en Opleidingen heel belangrijk geworden voor de burgers van Brunssum. Het Rode Kruis biedt de mogelijkheid tot het volgen van een cursus reanimatie in combinatie met het gebruik van AED. 

Al ruim 80 jaar zetten Rode Kruis vrijwilligers zich inmiddels geheel belangeloos en vrijwillig in ten behoeve van de bevolking van Brunssum en omstreken.
Een oprechte dankbetuiging aan alle vrijwilligers is hier op zijn plaats.​
​​​