Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Brunssum Dit doen we Zelfredzaamheid Contactcirkel

Contactcirkel

​​​​(nog op te starten)


Wie merkt het op als er iets met u aan de hand is?

Met de Rode Kruis contactcirkel blijft u niet onopgemerkt. Als u deelnemer wordt van de cirkel, hoort u bij een groep mensen die op elkaar letten. Elke
dag neemt dezelfde persoon kort contact met u op om te informeren of alles goed gaat. Wordt er niet gereageerd, dan komt er altijd even iemand kijken.
U wordt dus niet zomaar vergeten. Dat geeft een veilig gevoel.


Het Rode Kruis zet samen met buurtbewoners die behoefte hebben aan dagelijks contact een contactcirkel op. Dit is een groep mensen die elke dag even contact heeft met elkaar. Dit is meestal per telefoon, maar het kan ook via social media. De cirkel heeft een alarmerende functie en voorkomt dat het onopgemerkt blijft als er iets met iemand aan de hand is. De deelnemers bellen elkaar elke dag in een vaste volgorde, zodat ze steeds door dezelfde persoon gebeld worden. Dat klinkt vertrouwd.


De contactcirkel wordt ook gebruikt als alarmeringssysteem tijdens risicovolle situaties. Denk bijvoorbeeld aan een (aankomende) hittegolf. Via de cirkel worden dan tips en adviezen gedeeld om soms levensbedreigende situaties te voorkomen, zoals uitdroging. Of u  hoort via de contactcirkel dat er in uw buurt iets aan de hand is, bijvoorbeeld hoogstaand water of een gaslek; dan kunt u op uw beurt helpen door de buren te waarschuwen. Zo helpen wij elkaar in moeilijke tijden.

Telefooncirkel.jpg

​Begeleiding door Rode Kruis vrijwilliger

De contactcirkel wordt begeleid door een vrijwilliger van het Rode Kruis. Neemt een belpartner niet op? Of maakt u zich na het gesprek zorgen over iemand uit de cirkel? Dan geeft u dat door aan de vrijwilliger. Deze zal dan poolshoogte nemen en zo nodig hulp inschakelen. 

Ge​en deelnamekosten

Aan deelname zijn geen kosten verbonden, behalve uiteraard uw eigen telefoonkosten.

Wilt u mee doen aan de contactcirkel?​

Wilt u ook iedere dag even gebeld worden? Neem dan contact op met het Rode Kruis Brunssum en informeer naar de contactcirkel.

Wilt u vrijwilliger worden, of meer weten over de contactcirkel of zelfredzaamheid activiteiten? Neem dan contact op met het Rode Kruis Brunssum. U bent van harte welkom!