Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Brunssum Dit doen we Hulp bij rampen Opvang en Verzorging

Opvang en Verzorging

Soms moeten mensen tijdelijk hun huis uit, bij grote branden in de buurt, bij bomruimingen of bij echte rampen. Die mensen moeten ergens naartoe. De meeste gaan naar familie en vrienden, maar sommigen kunnen dat niet direct regelen en komen terecht in een opvangcentrum, dat de gemeente inricht in een sporthal, buurthuis of ander gebouw.
 
De gemeente kan in die gevallen een beroep doen op het Rode Kruis. Verspreid over het land kunnen we 2.000 vrijwilligers inzetten bij het inrichten van opvangcentra en de verzorging van iedereen die daar verblijft.

Opvang en Verzorging in Brunssum

Hulpdiensten hebben de bewoners op 9 maart 2010 uit 169 appartementen in een flat in Brunssum moeten evacueren nadat er om kwart voor twee in een appartement op de tweede verdieping brand uitbrak. Het hele trappenhuis staat inmiddels in brand.

Dinsdag middag rond vier uur was het in het gemeenschapshuis Klaver 4 een grote drukte. De gemeente Brunssum had er een crisiscentrum ingericht. Hier werden de bewoners van de ontruimde woningen opgevangen. Vrijwilligers Opvang en Verzorging (O & V) van het Nederlandse Rode Kruis, werden opgeroepen. Waaronder een vijftal vrijwilligers van de afdeling Brunssum.

Iedere geƫvacueerde bewoner diende zich te melden en in te schrijven. Bewoners die medicijnen nodig hadden mochten onder begeleiding van een medewerker "O & V team", even terug in hun appartement om de medicatie op te halen.

Burgemeester Brocken begaf zich onder de gedupeerde bewoners en probeerde een luisterend oor te hebben voor enkele getroffen bewoners.

De opgevangen bewoners kregen een maaltijd aangeboden. Na 17.00 uur konden de bewoners gefaseerd terug keren naar hun woning. De woningen grenzend aan het trappenhuis zijn onbewoonbaar verklaard. Voor de bewoners hiervan, is vervangende huisvesting gezocht. Enkele bewoners zijn opgevangen door familie en andere werden tijdelijk opgevangen in het Golfhotel van de golfbaan op de Brunssummerheide.
 
De brand heeft meer dan twee uur gewoed in het trappenhuis en de aangrenzende bergingen. Wat in eerste instantie was aangeduid als binnenbrand, groeide uit tot compagniebrand. Twee volledige brandweerpelotons rukten uit.
 

Wordt ook vrijwilliger Opvang en Verzorging!

Wilt u ook vrijwilliger opvang en verzorging worden, neem contact met op met Rode Kruis Brunssum e.o: rodekruisbrunssum@gmail.com