Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Brunssum Actueel Nieuws Succesvolle start uitgebreide EHBO-cursus
27 september 2016 |

Succesvolle start uitgebreide EHBO-cursus

Afgelopen zaterdag is het Rode Kruis Brunssum weer gestart met een uitgebreide EHBO-cursus. Negen enthousiaste cursisten volgden de eerste les over reanimatie en AED. De ochtend vloog voorbij en voor ze het wisten, zat het er weer op. Jammer, vonden ze. De manier van lesgeven maakte de cursus leuk en interessant. Gelukkig hoeven de cursisten niet lang te wachten. Op 8 oktober vindt de tweede les plaats en leren zij onder andere wat ze moeten doen bij verstikking en verslikking.


 
Slechts 3% van de Nederlanders heeft een geldig EHBO-diploma. De meeste Nederlanders staan er niet bij stil wat ze moeten of kunnen doen als er iets gebeurt. Beroep doen op de huisarts of de Spoedeisende Hulp kan soms te laat zijn voor een slachtoffer. Neem nou iemand met een hartinfarct. De eerste minuten zijn het meest cruciaal. Hoe sneller een hulpverlener te hulp schiet met reanimatie, hoe beter. Wachten op de ambulance kan soms te laat zijn...​

Redenen voor deelname EHBO-cursus


Iedereen die aan een EHBO-cursus deelneemt, doet dit om een specifieke reden. Zo hebben enkele deelnemers in het verleden situaties meegemaakt waarin ze niet wisten wat ze moesten doen. Ze voelden zich machteloos. Dit gevoel willen ze nu voorkomen door het volgen van een EHBO-cursus. Ook zijn er deelnemers die gelukkig nog nooit een dergelijke situatie hebben meegemaakt, maar wel nagedacht hebben over wat ze zouden doen als hun partner, ouder, kind of iemand anders iets overkomt. Ook zij willen dit voorkomen en hebben zich aangemeld voor een EHBO-cursus. Daarnaast zijn er cursisten die EHBO belangrijk vinden voor hun werk, die het interessant vinden of die deelnemen, omdat zoonlief dit graag wil. 

Een cursist van 12 jaar geeft aan dat hij jouw leven wil redden, als er iets gebeurt. Maar wat als er iets met hem gebeurt, wil jij en kun jij hem dan ook redden? 


vader-en-zoon-reanimatie-cursus-bij-rode-kruis-brunssum.jpg
Een van de cursisten, Justin, is pas 12 jaar oud. Een jaar geleden kwam hij het Rode Kruis tegen tijdens een evenement. Hij toonde zijn enthousiasme en gaf aan dat hij EHBO oefende aan de hand van YouTube-filmpjes. Hij wilde echter meer. Hij wil vader en moeder kunnen redden als hen iets overkomt, maar ook wil hij anderen, mensen uit zijn buurt, maar ook mensen die hij niet kent, helpen als er iets gebeurt. Omdat Justin nog te jong is om een EHBO-examen af te mogen leggen, mocht hij de reanimatie en AED-cursus doen. Samen met zijn vader had hij zich aangemeld en leerde hij gisteren met veel enthousiasme, aandacht en interesse hoe hij een hartinfarct kon herkennen en hoe hij moet handelen. Met veel succes heeft Justin de cursus Reanimatie en AED voltooid. Wij zijn zeer trots op hem! 


Het belang van reanimatie


Een reanimatiecursus is belangrijk voor iedereen. Op elk moment kan er iemand in jouw omgeving een hartinfarct krijgen. Dit kan op je werk, tijdens het sporten, op een feestje, thuis of gewoon op straat gebeuren. Als iemand plotseling een hartinfarct krijgt, moet deze persoon zo snel mogelijk gereanimeerd worden. Hoe langer mensen machteloos toekijken en wachten op de ambulance, hoe groter de kans dat deze persoon het niet gaat overleven. Door snel in actie te komen en te beginnen met reanimeren, krijgen de hersenen en andere organen weer zuurstof. Door reanimatie kun je schade aan belangrijke organen beperken en kun je een leven redden. 

​​Gedurende de cursus kregen de deelnemers uitleg over hoe ze een hartinfarct kunnen herkennen. De gebruikte voorbeelden gaven aan hoe snel mensen zich kunnen vergissen. Veel mensen onderschatten de ernst van de symptomen. Ze denken dat het niets ernstigs is, maar een paar uur later treffen zij deze persoon levenloos aan. 

Na de uitleg over de symptomen van een hartinfarct ging de groep verder met reanimatie. Voordat de cursisten met oefenen aan de slag gingen, gaf de instructeur diverse situaties waarin je terecht zou kunnen komen. Zo werd ingegaan op een situatie in de stad waar plots iemand een hartinfarct krijgt, maar ook hoe je moet handelen als je helemaal alleen bent of omringd bent met opstandige mensen. Er werden heel wat situaties besproken, waardoor de cursisten een helder beeld kregen van wat ze kunnen verwachten van een dergelijke situatie en hoe ze moeten handelen. 

Het reanimeren werd geoefend op oefenpoppen. In groepjes van drie voerde iedereen de noodzakelijke handelingen uit. Vervolgens ging de groep verder in op de AED. Vragen als 'waarom staan sommige AED's in een afgesloten portaal waar niemand bij kan?' of 'hoe zit dat met de codes?' werden beantwoord evenals de werking van het apparaat. Ook hiermee werd vervolgens geoefend.  


De cursus


De uitgebreide cursus bestaat uit vijf á zes halve dagen van 09.00 - 13.30 uur (zaterdag). Elke keer worden nieuwe onderwerpen behandeld en worden reeds uitgevoerde taken middels oefeningen herhaald. Op de laatste dag vindt het examen plaats. Naast deze cursus geeft het Rode Kruis in Brunssum ook cursussen van een halve dag, zoals de cursus Reanimatie en AED en een versnelde EHBO-cursus waarin de zeven meest voorkomende ongevallen worden behandeld. Deze cursussen worden deels of volledig vergoed door zorgverzekeraars. Wil je ook aan een cursus van ons deelnemen? Houd onze website dan in de gaten of kijk op de cursuspagina​ van alle Rode Kruis verenigingen in Nederland. 

Onze cursisten waren zeer enthousiast over de les van afgelopen zaterdag. De cursusbegeleider gaf heldere uitleg met leerzame voorbeelden. Dit en ook de interactie maakten de cursus op een leuke manier heel interessant en leerzaam. En dat iedereen (jong en oud) reanimatie kan leren, dat blijkt wel uit ons voorbeeld van Justin. 

Artikel delen?